Australië schrap plan voor dumping slib bij Great Barrier Reef

Goed nieuws van het grootste rif ter wereld. Het Great Barrier Reef is gered van een aanstaande ramp.
Er was begin 2014 vergunning verleend om de haven Abbot Point uit te baggeren en verbreden voor werelds grootste kolenhaven. Deze zou aangelegd worden om 120 miljoen ton kolen per jaar naar India ter verschepen. Het baggerslib zou op nog geen 25 kilometer van het koraalrif worden gedumpt, terwijl onderzoek aantoont dat het dumpen van slib op 100 km afstand tot een koraalziekte kan leiden.

- UNDATED FILE PHOTO - A tourist swims on the Great Barrier Reef in this undated file picture. Fishi..
Dankzij de aankondiging van UNESCO om het 300.000 km2 rif op de lijst als bedreigd werelderfgoed aan te merken, de bezorgdheid van de educatieve en wetenschappelijke tak van de UN en protest van vele burgers via de diverse milieu-organisaties is besloten de vergunning voor het dumpen van baggerslib in te trekken. Er wordt nu gezocht naar een andere manier om de kolenhaven ter plaatse uit te breiden.