Is de Reefolution nabij?

Geen grote betonblokken, maar riffen die direct aantrekkelijk zijn om op te duiken.
Koh Tao, een eiland in de golf van Thailand waar het toerisme hoogtij viert. Haar vele duik- en snorkellocaties, in combinatie met de lage prijzen, maakt dit eiland een uitermate geschikte locatie om een duikbrevet te halen. Dit wordt dan ook jaarlijks door vele toeristen gedaan, wat gevolgen met zich meebrengt voor de lokale koraalriffen. Een gemotiveerde groep Wageningse studenten zal strijden met zeven andere studententeams uit Nederland voor de 1% Student Battle, om het project Coral Gardening, een boost te geven.

Team Reefolution: Van links naar rechts: Justin, Bas, Joyce en Martijn.
Team Reefolution: Van links naar rechts: Justin, Bas, Joyce en Martijn.

 

 

 

 

 

 

 

Team Reefolution gaat voor gezonde oceanen, u ook?

Wageningen University staat de laatste jaren bekend om hun focus op duurzaamheid, natuur en verbering van leefomgeving. En dit trekt dan ook studenten aan die hierin geïnteresseerd zijn en zich hier mee bezig houden.
Onder de naam ‘’Team Reefolution’’ nemen de Wageningse studenten Justin (bedrijfs- en consumentenwetenschappen), Martijn (nature conservation), Joyce en Bas (beide marine resource management) deel aan de ‘’1% Student Battle’’. In deze studentenwedstrijd werken acht teams mee aan elk een verschillend project. Dit zal deels gebeuren door een probleemstuk op te lossen, en deels door een crowdfundcampagne op te zetten. Alle acht projecten zullen in een ontwikkelingsland toegepast worden om levens lokaal of mondiaal te verbeteren.
Ondanks de diverse achtergronden van Team Reefolution zijn zij allen bewust van de belangen van koraalriffen voor de gezondheid van de oceaan. Dit is dan ook de reden dat zij deelnemen aan de Student Battle met het project ‘’Coral Gardening’’, dat kunstmatige koraalriffen in Thailand op een aantrekkelijke manier wil aanleggen.

Koh Tao: toeristen onbedoeld terroristen

Het Thaise eiland Koh Tao wordt jaarlijks overspoeld met toeristen uit alle uithoeken van de wereld. Duiken is een bijzonder populaire bezigheid van deze bezoekers. Dit heeft tot gevolg dat de natuurlijke riffen belast worden door de vele duikers die, vaak onbedoeld, beschadigingen aanbrengen of voor vervuiling zorgen. Hierdoor nemen de riffen af en liggen sommige stranden vol met afval, waaronder plastic en glas. Omdat er geen systeem van statiegeld bestaat op Koh Tao en de kosten voor het afvoeren van glas daardoor erg hoog zijn, vormt dit een groot afvalprobleem op het eiland.

Koraalrif - 01

 

 

 

 

 

 

Kan een kunstmatig rif aantrekkelijk zijn?

Coral Gardening is een project opgezet dat is opgezet door Frank van Klaveren en Vera Aarden. Met Coral Gardening zullen zij dit najaar op Koh Tao bezig gaan met het aanleggen van kunstmatige koraalriffen om zo de druk op de natuurlijke riffen te verlagen én meer nieuwe riffen te creëren. De reguliere manier voor het aanleggen van de kunstmatige riffen maakt vaak gebruik van grote blokken beton die in de oceaan geplaatst worden. Door de lage groeisnelheid van het koraal gaat hier echter een lange tijd overheen voordat deze riffen aantrekkelijk zijn.
Coral Gardening richt zich erop om koraalriffen aan te leggen die direct aantrekkelijk zijn voor duikers. Dit zal gebeuren door beelden onder water te plaatsen waar koraal op kan groeien. Toeristen zullen middels creatieve workshops meegenomen worden in  het creëren van deze beelden en kunnen deze zelf plaatsen om hiermee bij te dragen aan de verbetering van riffen en bewust te worden van de belangen van kunstmatige riffen.

1% Student Battle, 100% actie!

Om Coral Gardening tot een succes te maken zal op zoek gegaan worden naar de meest duurzame, lokaal beschikbare, goedkope materialen om de beelden te produceren. Zo wordt de impact op het milieu geminimaliseerd en worden de beelden op een zo efficiënt mogelijke manier geproduceerd.
Team ‘Reefolution’ kan de kennis uit hun studies en hun enthousiasme gebruiken om Coral Gardening te helpen. Zij zullen op zoek gaan naar mogelijke grondstoffen, waarbij de beelden en objecten op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd kunnen worden en toeristen betrokken kunnen worden bij het proces. Daarnaast zullen zij een crowdfundcampagne starten om hiermee het project te ondersteunen.
Bent u ook enthousiast geworden voor dit project en de verbetering van koraalriffen? Steun de campagne Team Reefolution heeft nog 2 weken om de battle te winnen!

Koraalrif - 02