Koraal elektrocuteren?

Het is mogelijk om koraal sneller te laten groeien door er een kleine spanning te zetten. Dit systeem wordt al toegepast in de wereld van koraal kweken. Echter de bestaande systemen zijn erg duur en daardoor niet betaalbaar voor de meeste restoratie- projecten. Die draaien immers op donaties en sponsoring van liefhebbers. Bob, een van onze vrijwilligers en bezitter van een woonboot, is de uitdaging aangegaan om een nieuw systeem te ontwikkelen dat eenvoudig en betaalbaar is.

Voeding met behulp van zonnepanelen
Voeding met behulp van zonnepanelen

Wat heeft een woonboot met koraal groei te maken?

Bob woont op een woonboot met metalen romp. Dat gaat niet zo goed samen met water; het metaal gaat roesten. Om de woonboten te beschermen tegen roesten wordt zogenaamde kathodische bescherming toegepast. Simpel gezegd wordt er stroom gezet tussen de metalen romp van de boot en een zogenaamde anode (een ander stuk metaal), waardoor de boot niet verroest, maar de anode wel. En dit principe blijkt dezelfde techniek als die gebruikt wordt om de groei van koraal te bevorderen. Door het aanbrengen van stroom tussen 2 metalen objecten ontstaat er aan een zijde een meer basische omgeving waardoor koraal beter groeit.

Kan ik het ook maken?

Bob zijn doelstelling is om het nieuwe systeem zo eenvoudig en goedkoop mogelijk te maken. Alle onderdelen dienen via webwinkels te koop te zijn. En het systeem zelf wordt via het open source principe aangeboden. De handleiding komt gewoon op internet, zodat iedereen die een beetje handig is het zelf kan maken. Op die manier is het voor veel projecten mogelijk om zelf zo’n systeem te maken en er het koraal voordeel mee te doen.

De anode
De anode

De afgelopen maand is het prototype van dit zogenaamde Coral-Aid systeem geïnstalleerd en getest op Koh Tao. Het werkt fantastisch! Het eerste systeem werkt met zonnepanelen. Op zich functioneert dat goed, want je bent niet afhankelijk van stroom vanaf land. Alleen zit er een addertje onder het gras: het zonnepaneel dient wel aan het oppervlak te drijven. Dit heeft tot gevolg dat het makkelijk kan beschadigen (niet alle schippers kunnen goed varen) of zelfs gestolen kan worden. Het nieuwe systeem dat ontwikkeld wordt, krijgt stroom vanaf land.

 

 

Koraal planten op de kathode
Koraal planten op de kathode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie kijk op:

Coral-Aid Logo

 

Of op FaceBook