Sail gaat voor de wind

Voor de wind gaan kan soms ook te veel zijn

Na weken van voorbereiding brak vorige week woensdag de grote dag aan: het is Sail! Dennis van Stichting NDSM was ons erg behulpzaam met betrekking tot onze wensen voor het plaatsen van onze stand. In totaal bezochten er zo’n 2,3 miljoen Sail 2015. Gelukkig kwamen ze niet allemaal bij onze stand. Van veel bezoekers hoorden we dat De Groene Oceaan het meest gezellige en lekker rustige onderdeel van Sail was. Dit hebben we niet zelf kunnen beoordelen, omdat we de rest van Sail niet gezien hebben.

The Ocean Clean-up straat tekening
The Ocean Clean-up straat tekening

The Ocean Clean-up zou de grote publiekstrekker moeten zijn op de NDSM-werf, ze werken aan “The largest cleanup in history”. Een aantal street artists zijn bezig met het maken van een zeer mooie 3D tekening in het dok. Bezoekers vragen ons waar The Ocean Clean-up te vinden is, om vervolgens binnen 2 minuten weer terug te zijn bij onze stand. We merken dat veel mensen teleurgesteld zijn, dat er niet meer dan een straattekening te zien is. Maar zoals gezegd wordt: de beste stuurlui staan aan wal. Later hoorden we dat Ocean Clean-up op mega expeditie was om de Plastic Soup te onderzoeken, ter voorbereiding van de clean-up. Erg nuttig! Maar wat The Ocean Clean-up zelf ook zegt: voorkomen beter is dan genezen!

 

Onze buren de Sea Sheperd
Onze buren de Sea Shepherd

Onze andere buren doen het wat dat betreft beter. De Sea Shepherd werkt duidelijk als een goed geoliede machine. Ze hebben een stand vol stoere merchandise die gretig aftrek vindt bij de bezoeker. Zo’n stoer vlaggetje staat natuurlijk wel erg gaaf op je boot in de haven van Grau. De meeste bezoekers kennen de Sea Shepherd als een organisatie die de kont tegen de krib gooit, maar weten vaak niet wat ze allemaal nog meer doet om de natuur te beschermen. De beelden van de massaslachting van grienden op de Faeröer-eilanden zijn te gruwelijk om te zien, maar zonder de Sea Shepherd zou vrijwel niemand weten dat er in Europa jaarlijks honderden zeezoogdieren bruut vermoord worden. De vrijwilligers geven uitgebreid voorlichting over het belang van de oceaan en al het leven wat er in leeft.

Twee belangstellenden
Twee belangstellenden

Veel mensen komen nieuwsgierig bij ons langs. “Wat is CoralGardening?” is een veel gehoorde vraag. En dat is precies de reden dat we op Sail staan! Natuurlijk leggen we dat graag uit. De meeste mensen zijn zich niet bewust hoe ernstig het is gesteld met de koraalriffen. Ze vinden het heel goed wat we doen er waar we ons voor inzetten. Een enkele bezoeker heeft twijfels bij het plaatsen van kunstmatige riffen onder water, omdat het nooit zo mooi is als een echt rif. We zouden heel graag willen dat het niet nodig is, en koraalriffen zich vanzelf herstellen, maar we moeten het roer recht houden en de natuur een handje helpen. Ook het Coral-Aid systeem zorgt voor de nodige verbazing. Iedereen van onze stand was de hele dag door in gesprek met belangstellenden.

Workshop KoraalTuinieren
Workshop KoraalTuinieren

Onze workshop KoraalTuinieren, die mede mogelijk is gemaakt door Keramikos, trekt grote belangstelling. We vragen kinderen om een mooi huis voor vissen te maken, waar we ook koraal op kunnen laten groeien. Na een korte uitleg gaan veel kinderen vol enthousiasme aan de slag om zelf een beeld te kleien. Wie weet zit er een mooi ontwerp bij dat we eventueel later onder water kunnen plaatsen! Er komen de meest creatieve dingen tot stand: Van een Spons Bob-Frankenstein, tot heuse gebouwen, draken en zeilboten. Het was voor sommige ouders heel erg moeilijk om hun kinderen weer mee te krijgen. Andere streken de vlag en lieten hun kroost een uur bij ons achter, terwijl ze zelf over Sail liepen of een drankje deden bij Noorderlicht, het café tegenover onze stand.

Onze workshop in het Sail Journaal
Onze workshop in het Sail Journaal

 

 

 

 

 

 

Een van de gemaakte beelden: een walvis
Een van de gemaakte beelden: een walvis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleuren
Kleuren

Sommige dingen liepen heel anders dan we voorzien hadden. Zo werd de kleurplaat niet het meest ingekleurd door kleine kinderen, maar door volwassenen. Leeftijden van 41 en 05 sierde de tekeningen. Wie had dat gedacht?!

Onze handgemaakte hangertjes
Onze handgemaakte hangertjes

We kregen complimenten over onze unieke spullen, die we cadeau deden bij een mooie donatie aan CoralGardening. De zelfgemaakte stenen hangertjes, geïnspireerd naar het idee van Edd Bax, werden goed verkocht. Ook de voor het eerst in Nederland gepresenteerde Ocean Sole zeedieren konden rekenen op veel belangstelling. Driemaal is scheepsrecht: Hoe vaak kan je nou met het kopen van 1 kunstvoorwerp, 3 goede doelen steunen? Zowel een bijdrage leveren aan het verminderen van de plastic soep, als het ondersteunen van Keniaanse kunstenaars en het herstellen van koraalriffen.

 

Het weer werkte mee: alle dagen was het droog en heel zonnig. Alleen de laatste dag waaide de wind uit een andere hoek. We moesten alle hens aan dek zetten om onze tent te redden. Het was pompen of verzuipen en alle zeilen moesten worden bijgezet. We moesten uiteindelijk met vereende kracht van toegesnelde Sea Shepherds de tent strijken. Met een verkleinde versie van onze stand rondden we Sail 2015 af.

De prijswinnaars van de loterij zijn inmiddels bekend: Albert, Angelika, Anki, Fred, Gerke, Mandy, Marieke, Willem en Yvette gefeliciteerd met jullie prijzen. We hebben degenen die hun prijs nog niet hebben ontvangen een e-mail gestuurd. Check je email om je adres gegevens naar ons te mailen, zodat we je prijs kunnen opsturen.
Heel erg bedankt aan diegene die de prijzen mogelijk hebben gemaakt:

Scuba Republic

 

 

 

 

 

 

 

Logo Keramikos

 

 

 

Logo Olympia

 

 

 

logo Hesdiving

 

 

 

 

 

 

CG_LOGO

 

 

 

 

 

 

Kortom Sail was een geslaagd evenement. Onze vrijwilligers zijn met vlag en wimpel geslaagd voor hun inzet! We danken alle bezoekers die zich op Sail hebben aangemeld voor deze CoralCommunity. Wees welkom! U bent geheel vrij ook familie en vrienden uit te nodigen om lid te worden, want hoe groter de CoralCommunity hoe meer steun wij kunnen krijgen voor het herstel van koraalriffen. Kijk voor meer foto’s op onze Facebook pagina en tag jezelf en like onze pagina.

Volg ons ook op onze website en social media. De volgende update gaat over de werkzaamheden die wij in de september en oktober in Thailand uitvoeren.