Koraal de dupe van hoger beroep

In juni werd geschiedenis geschreven toen een Nederlandse rechter Urgenda in het gelijk stelde in de Klimaatzaak. De Nederlandse staat moet van de rechtbank haar klimaatbeleid veel ambitieuzer maken en de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met ten minste 25% beperken. Ondanks zware druk uit de samenleving is de regering deze week in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. Het kabinet gaat in beroep uit zowel staatsrechtelijke als inhoudelijke overwegingen. Dat zeiden staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) als minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) 24 september in een plenair debat in de Tweede Kamer.

 

Volgens een aantal politici schuift het kabinet de uitvoering van het vonnis op de lange baan, daarom heeft Esther Ouwehand in het Kamerdebat over de Klimaatzaak een motie van treurnis over het klimaatbeleid van de regering ingediend. Ouwehand: “Het kabinet zet de toekomst van ons allemaal op het spel. Het is een gotspe dat het kabinet blijft zeggen ‘ambitieus klimaatbeleid’ te voeren terwijl de rechter vonnist dat de zorgplicht van de overheid extra maatregelen noodzakelijk maakt. De rechter zegt dat de overheid anders een onrechtmatige daad begaat.”
Zes graden - Mark Lynas
Duizenden wetenschappers stellen inmiddels dat klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt en dat er alles aan gedaan moet worden om de CO2 uitstoot sterk te verminderen. Indien dat niet gedaan wordt, zijn de consequenties niet te overzien. Wil je daar meer over lezen, lees het boek ”Zes graden” van Mark Lynas. Hij heeft vele wetenschappelijke onderzoeken naast elkaar gelegd en de verschillende scenario’s ingedeeld naar het aantal graden dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. En dat zijn geen leuke vooruitzichten…….

 

Wij maken republikeinse kandidaten in de VS belachelijk dat ze klimaatverandering ontkennen, maar onze Nederlandse politici doen daar net zo hard aan mee.
Onze politici denken het beter te weten dan al die duizenden wetenschappers:
Staatssecretaris Mansveld voerde aan dat het maar de vraag in hoeverre er een causaal verband is tussen de CO2-uitstoot in Nederland en de  wereldwijde klimaatopwarming.
Minister Kamp bracht in dat niet wetenschappelijk is vastgesteld dat een reductie van de uitstoot met 25 procent een ondergrens is.
Remco Dijkstra noemde het vonnis een “rare uitspraak” en had ook inhoudelijke bezwaren tegen het vonnis.
Kom op politiek, klimaat verandering is duidelijk al gaande. We hebben meer en zwaardere stormen, meer warme en drogere periodes. Op dit moment komen er steeds meer vluchtelingen naar Europa vanwege de grote onrust in het Midden Oosten. Hier is al veel discussie over. Volgens de vele klimaatwetenschappers wordt de stroom vluchtelingen alleen maar groter. Ook wij Nederlanders staan op de nominatie om vluchteling te worden! Onze bodem daalt en de zeespiegel stijgt!
We kunnen heel veel zaken op eenvoudige manier oplossen. Het hoeft niet eens veel geld te kosten, sterker nog het kan ons heel veel geld opleveren. Maar we willen niet! We willen “Business as usual”. We weten wat we hebben en we weten niet wat we krijgen als we naar een duurzame samenleving gaan. Stop die onnodige rechtszaken en stop klimaatverandering in belang van al het koraal op de wereld.