Wie wil er gedoopt worden?

Op Koh Tao wordt niet alleen koraal gekweekt. In eerdere verslagen hebben jullie al kunnen lezen dat er schildpadden gekweekt worden. Maar dat is nog niet alles. Er is nog een kweek programma: voor Giant Clams, doopvontschelpen. We doken hier een duik met het Reef Conservation Program mee om de Giant Clam nurseries te onderhouden en monitoren. De Gaint Clam kan zo’n anderhalve meter groot worden en het dier kan 250 kilo wegen. Vanwege zijn grote werd hij vroeger wel als doopvont gebruikt in plaats van de gebruikelijke met wijwater gevulde schaal bij de doop, vandaar de Nederlandse naam doopvontschelp.

De giant clams hebben de mooiste kleuren.
De giant clams hebben de mooiste kleuren.

De Giant Clam wordt door de IUCN beschouwd als ‘kwetsbaar’. Onder natuurbeschermers bestaat bezorgdheid over de gevolgen van overbevissing ten behoeve van consumptie en handel in de schelpen voor gebruik als aquariumdier. De populaties zijn als gevolg hiervan sterk gereduceerd. Op de zwarte markt worden de schelpen verkocht als ‘showstukken’ en het vlees wordt in Japan als delicatesse verkocht. En dit terwijl het dier erg belangrijk is voor een gezond rif. De Giant Clams filteren namelijk duizenden liters zeewater per dag. En zeewater dat gefilterd is van nutriënten (voedingsstoffen) levert de juiste omstandigheid voor koraal om te leven.

 

Frank telt het aantal giant clams in 1 kooi.
Frank telt het aantal giant clams in 1 kooi.

De doopvontschelp plant zich voort met behulp van sperma en eitjes. Die worden opgevangen en samengevoegd in een beschermde omgeving. Zo worden de schelpen gekweekt. Het op laten groeien van de Giant Clams gebeurt in nurseries, kooien in open zee. Helaas zijn de kooien niet alleen nodig als bescherming tegen roofvissen, maar ook voor mensen. Het is nogal eens voorgekomen dat zo’n nursery leeg gehaald is door mensen. Met regelmaat controleert men de kooien, worden het aantal Giant Clams geteld en worden de maten opgemeten. Als de Giant Clams groot genoeg zijn worden ze uitgezet op het rif. In 2008 deden wij dit met een eerdere kweeklichting en verscheen er een artikel over in een Nederlands magazine. Een leuk detail: de Koningin van Thailand is de beschermvrouw van de Giant Clam!