Bloemetjes buiten zetten

Hoe bouw je nu een bloem die onder water gezet kan worden?

Onze eerste bloem is vooral bedoeld om onze nieuwe technieken uit te testen. Het is een bloem met 12 bladen in drie lagen. De steel is gemaakt van stalen buizen en de bladen en bloem van betonijzer, kippengaas en beton. Het hele systeem is modulair in elkaar te zetten.

De eerste vraag is natuurlijk: waar vind je de materialen voor de bloem?

Afleveren bestellingen met behulp van een salang.
Afleveren bestellingen met behulp van een salang.

Devrim, eigenaar van de duikschool New Heaven, heeft ons voorgesteld aan zijn leverancier van materiaal. Een Thai die het moeilijk vindt zaken te doen met Farang (blanken). Hij  spreekt geen woord buiten het eiland, vandaar. Maar hij levert sneller dan Bol.com! Nu bestellen (en natuurlijk meteen betalen) en binnen een uur ligt het op onze werkplaats. De bestellingen worden afgeleverd met een salang: een scooter met zijspan. We hebben dus al een aantal keer materialen besteld om onze eerste bloem te maken. En we hebben inmiddels al een beter contact met hem.

Waar vind je alle gereedschappen als er geen Karwei of Gamma in de buurt is?

Vera kent haar eigen kracht niet.
Vera kent haar eigen kracht niet.

We moeten natuurlijk een aantal zaken aanschaffen, zoals handschoenen, tangen, las elektrodes etc. Gelukkig hebben ze een paar “hardware stores”, met genoeg spullen, alleen de kwaliteit….. Zo hebben we een tang/schaar gekocht om het kippengaas mee te knippen. De goedkoopste schaar was in de verpakking al verroest, dus zijn we voor een duurdere tang gegaan met op de verpakking de vermelding “Professional”. Zeker bijna 3 euro. De volgende dag zijn we ermee aan de slag gegaan. We hebben er 3 keer een dun ijzerdraadje mee doorgeknipt en de vierde keer, kneep Vera het metalen handvat in tweeën….. Garantie en ruilen in de winkel ging niet eenvoudig. Gelukkig kon met de eigenaar van de zaak worden afgesproken dat we een betere tang zouden kopen met enkel het bijbetalen van het verschil. Deze tang heeft het inmiddels al 4 weken uitgehouden en doet het nog!

 

Veiligheid is een relatief begrip!

In Thailand gelden wat andere veiligheidsnormen dan wij gewend zijn. We proberen onze Nederlandse standaards erin te houden. We hebben stevige schoenen aan, een gedoneerde EHBO-kist van BHV-Training Zeeland bij ons, een lange broek aan i.v.m. mogelijke snij- en las wonden, lasmasker etc. De Thai hebben korte broeken, veiligheid flipflops (teenslippers) en soms een zonnebril voor het lassen, maar meestal niet.

Voorbereid op alles.
Voorbereid op alles.

 

 

 

Op zijn Nederlands.
Op zijn Nederlands.

 

 

 

 

 

Op zijn Thais, maar wat zijn we blij dat ze ons willen helpen.
Op zijn Thais, maar wat zijn we blij dat ze ons willen helpen.

 

 

Hoe ga je om met de hitte?

Onze werkplaats.
Onze werkplaats.

De Save Koh Tao werkplaats is geen luxe klimaat gecontroleerde fabriekshal, voorzien van koffie-automaten of dat soort westerse dingen. Nee, het is gewoon een open plek onder wat palmbomen, met hier en daar wat afdakjes om spullen onder op te bergen. Aangezien het in Thailand erg warm is, beginnen we meestal om 7 uur ’s ochtends op de werkplaats. We werken dan vaak door tot een uur of 2, om dan te lunchen in een lokaal restaurantje. Daarna fietsen we bijna alleen maar bergaf weer naar huis om te douchen en computer/administratief werk te doen.

Betonijzer knippen is een truc die je moet leren.
Betonijzer knippen is een truc die je moet leren.

Al het begin is moeilijk. 
We beginnen met het maken van de bladen. We maken de bladvorm van betonijzer dat geleverd wordt in lengtes van 10 meter. En dan kom je er achter dat sommige dingen niet zo eenvoudig zijn als ze lijken. Zo deden we over knippen van betonijzer de eerste keer 20 minuten! Dat is 1 knip met een betonschaar door 1 stukje ijzer van 1 centimeter…. Na veel oefening lukt het ons nu om dat in een halve minuut te doen. En dat komt niet omdat ik teveel Thaise curries heb gegeten. 😉

 

Vera buigt het betonijzer samen met Mauricio.
Vera buigt het betonijzer samen met Mauricio.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als ze op de juiste lengte zijn, dienen ze gebogen te worden. Een karwei dat niet eenvoudig is in deze hitte.

Geen pijl en boog, maar de eerste vorm van een blad.
Geen pijl en boog, maar de eerste vorm van een blad.

 

De vier stadia van een bloemblad.
De vier stadia van een bloemblad.

 

 

 

 

 

 

Sinterklaas surprise als voorbeeld?

De anoniem gedoneerde lakens.
De anoniem gedoneerde lakens.

De nieuwe techniek is uitgedacht om minder beton te gebruiken dan nu bij het maken van kunstmatige riffen gebruikelijk is. Het is gebaseerd op de papier-maché methode die in veel Sinterklaas surprises gebruikt wordt. Alleen in plaats van behangplaksel en papier gebruiken we nu cement en lakens. Om aan oude laken te komen plaatsen we een oproep op de lokale Koh Tao community board en we worden ruimschoots voorzien van lakens. Onze gulle gever is anoniem, en het lukt ons niet om te achterhalen wie het is geweest, maar bij deze heel erg bedankt!

 

 

Kippengaas bevestigen op blad.
Kippengaas bevestigen op blad.

Als de bladen de goede vorm hebben worden ze voorzien van kippengaas. We hebben 3 verschillende soort kippengaas gevonden. Zodat we het verschil tussen de verschillende gaassoorten kunnen testen.

We gebruiken voor de verschillende bladen verschillende mengverhoudingen van cement en zand, om te onderzoeken wat het beste met de lakens en kippengaas werkt. En natuurlijk om te kijken waar het nieuwe Coral Aid systeem een mooie laag op vormt en het koraal uiteindelijk het beste op groeit. (zie verderop)

 

 

Vera legt uit hoe de lakens met cement om de bladen gemaakt moeten worden.
Vera legt uit hoe de lakens met cement om de bladen gemaakt moeten worden.

 

Hulp van Gabi en Alex bij het bekleden van de bladen.
Hulp van Gabi en Alex bij het bekleden van de bladen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de kerstboom als voorbeeld

De steel in de maak.
De steel in de maak.

Om de bloem modulair te maken, hebben we de techniek afgekeken van onze oude kunstkerstboom. Die heeft takken voorzien van een metalen punt die in een houder geschoven kan worden De steel maken we van 4 aan elkaar gelaste pijpen. Op die pijpen lassen we de bevestigingspunten voor de bladen.
Zo’n pijp koop je in een lengte van 6 meter. En voor de bevestigingspunten hebben we stukjes van 15 cm nodig. Een zaagtafel of andere zaagmachine hebben we niet. En we willen die pijpen natuurlijk liever niet met de hand zagen, veel te veel handwerk. Vera is zo slim om een aantal Thaien die in de buurt aan het klussen zijn, te vragen of zij het voor haar willen zagen met hun tafelzaag. En dat doen ze!
We leren ook dat je met lassen simpel een heel gat in een ijzeren pijp kan branden. Waar is onze leraar die ons uitlegt wat we beter moeten doen?

Hoe voorkom je dat ijzer onder water wegroest?

De bloem krijgt zijn vorm.
De bloem krijgt zijn vorm.

De gehele bloem wordt onder water aangesloten op een Coral-Aid systeem. Dit systeem zorgt dat er spanning op de metalen delen staat waardoor er calciumcarbonaat op het metaal neerslaat. Bijkomend voordeel is dat het ijzer onder water minder snel roest en dat koraal er heel graag op groeit. Calciumcarbonaat is namelijk dezelfde bouwstof als koraal gebruikt voor het eigen skelet.

 

 

We hebben 3 bladen (met verschillend kippengaas) vrijgehouden van lakens met beton, zodat we kunnen zien hoe het calcium erop neerslaat en te onderzoeken op welke soort kippengaas koraal het beste groeit. Chad Scott van Marine Conservation Koh Tao geeft nog handige tips hoe we onze bloem kunnen verstevigen. En dan is hij klaar!
De volgende keer horen jullie hoe we de bloemetjes buiten gaan zetten.