Bloemetjes water geven

Hoe is het afgelopen met de bloem van CoralGardening?

Leuk als je de bloem op het land in elkaar gezet hebt, maar hoe werkt alles onder water? De laatste fase is gaat in met de bloem van de werkplaats naar zee te brengen. De eerste stap is om hem op te halen met de pick-up en naar het strand te brengen. Ook hier zie je weer het verschil tussen Nederlandse en Thaise mentaliteit. Hier gaat gemak voorop en veiligheid op de tweede plaats. De bloem en de vrijwilligers worden samen achterin de laadbak van de pick-up geladen. Gelukkig worden er wel rijstzakken aan de uitstekende delen gebonden. Ook is de snelheid waarmee we rijden beperkt.

 

De bloem met bladen in de longtail boot om naar de "duikboot' gebracht te worden.
De bloem met bladen in de longtail boot om naar de “duikboot’ gebracht te worden.

De volgende stap is om de bloem van het strand naar de “duikboot” te krijgen. Dit gebeurt met een typisch Thaise longtail boot. Dit is een lange smalle boot, met een oude automotor en een lange as met aan het einde de schroef. Het is passen en meten om zo veel mogelijk spullen en mensen in één keer mee te nemen. Iedereen helpt mee.

 

 

 

 

 

Van de longtail boot overbrengen naar de "duikboot"
Van de longtail boot overbrengen naar de “duikboot”

Tijdens de vaart worden de procedures doorgesproken hoe de onderdelen naar beneden worden gebracht. Het eerste idee is om het met touwen te laten zakken. Maar aangezien het op de bestemming niet te diep is, wordt besloten om de onderdelen freedivend naar de bodem te brengen. Gewoon omdat de vrijwilligers dat het leukste vinden. We hebben de onderdelen speciaal hanteerbaar en niet te zwaar gemaakt, dus dat kan mooi gecontroleerd gaan. Sterker nog, de betonnen bladen zijn hol van binnen en blijven voordat alle lucht eruit is prima drijven. Ook de betonnen voeten, de zwaarste onderdelen, worden freedivend naar beneden gebracht.

 

 

 

 

 

Pau geeft de betonnen voeten aan een van de freedivers.
Pau geeft de betonnen voeten aan een van de freedivers.

 

 

 

 

 

 

 

Marijn met een blad
Marijn met een blad

 

 

 

 

 

 

 

 

De steel met de voeten ingraven in het zand.
De steel met de voeten ingraven in het zand.

De bloem is modulair opgebouwd en dient onderwater, net als een kunstkerstboom, in elkaar gezet te worden. Men begint met de wortels en steel. Die worden in de bodem gegraven en met 4 blokken en stenen uit de omgeving verzwaard. Het lijkt allemaal zo makkelijk en eenvoudig, maar je moet wel weten wat je doet!

 

 

 

 

 

 

Het ziet er zo makkelijk uit.
Het ziet er zo makkelijk uit.

Een giftige steenvis is getuige van ons werk en daar wil je geen ruzie mee krijgen . Zodra de steel staat, worden de bladen eraan gemonteerd. Tenslotte wordt de top erop gezet. Gelukkig ziet het er goed uit en na een dag hard werken zijn we tevreden over het resultaat. De stroming is nu al sterk en we zijn benieuwd hoe de bloem zich houd. Het moesson seizoen dient zich aan en dat wordt de echte test.

 

 

“We will rock you….”Het is echt serieus werk.
“We will rock you….”Het is echt serieus werk.

 

 

 

 

Dan de bladeren er in hangen.
Dan de bladeren er in hangen.

 

 

 

 

 

 

 

En als laatste de top er op zetten.
En als laatste de top er op zetten.

 

 

 

 

 

 

 

De eerste bloem van CoralGardening staat nu in zee!
De eerste bloem van CoralGardening staat nu in zee!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vera controleert de bloem
Vera controleert de bloem

Een week later is het zover, nu gaan we echt tuinieren met koraal. We duiken naar de bloem om er koraal op te bevestigen. De bloem staat er nog precies zo bij als we hem hebben achter gelaten en wordt zelfs al bewoond door een flinke school kleine koraaljuffertjes (blue damselfish) en regelmatig komen volwassen maanlipvissen (moon wrasses) en andere middelgrote koraalvissen een kijkje nemen bij de bloem. Ze zijn opzoek naar een geschikt onderkomen, aangezien een zandvlakte dat niet biedt. Onze CoralGarden is daar specifiek voor gebouwd.

 

 

Er wonen al vissen koraaljuffertjes rond de bloem.
Er wonen al vissen koraaljuffertjes rond de bloem.

Met ons winkelmandje struinen we de zeebodem af, op zoek naar afgebroken stukjes koraal die op de zandbodem liggen en nog levend zijn. Als ze in het losse zand liggen hebben ze geen kans om te overleven en gaan ze na een aantal weken dood. We zoeken zoveel mogelijk verschillende soorten koraal bij elkaar. Terug bij de bloem worden ze met liefde en aandacht op de bloem bevestigd.

 

 

Vera bevestigd koraal op de bloem
Vera bevestigd koraal op de bloem

 

 

 

 

 

Frank aan het werk
Frank aan het werk

 

 

 

 

Na een uur duiken zit het er weer op. We zijn trots op wat we in de afgelopen weken bereikt hebben en willen iedereen die ons geholpen heeft, gesponsord heeft, een donatie heeft gedaan of op welke manier dan ook heeft bijgedragen van harte  bedanken voor het samen realiseren van dit resultaat!