​ Ik vertrek naar Thailand

Het is alweer een tijd geleden dat jullie een bericht van ons ontvangen hebben. De crowdfund campagne is inmiddels afgerond, de eerste bedankjes zijn door jullie ontvangen, en zoals gezegd zijn Vera en Frank op 30 april naar Thailand vertrokken. Hun vertrek is niet zonder slag of stoot gegaan. Om te vertrekken moesten ze hun huis leegruimen en de huur en hun banen opzeggen. Geen huis betekent ook geen plek meer om spullen op te slaan en een mens verzamelt wat in de loop van de tijd. Ongeveer drie kwart van de spullen werd verkocht of weggegeven aan goede doelen. Een kwart werd opgeslagen bij familie en vrienden en natuurlijk ging er ook een gedeelte mee naar Thailand. Geen eenvoudige klus en ook nog een hele toer om dit alles op tijd voor elkaar te krijgen. Maar op 30 april stonden ze toch op tijd op Schiphol, uitgezwaaid door vrienden en familie.

KLF-160430-001s - Schiphol

 

De laatste tulpen

 

Gelukkig blijft er een goed team achter in Nederland om de belangen van een CoralGardening hier te behartigen. Wil je een lezing of meer informatie over koraal tuinieren hebben, neem gerust contact op.

De overgang van Nederland naar Thailand is niet zo eenvoudig als het lijkt. Bij vertrek was het in Nederland 5 graden Celsius en in Thailand heerst op dit moment een hittegolf van 40 graden plus. Deze hoge temperatuur heeft helaas gevolgen voor het koraal. Lees daar meer over in het stuk over het Great Barriere Reef, verderop in de nieuwsbrief.

Aangekomen op Koh Tao dient er het nodige in gang gezet te worden. Een project van de grond opbouwen gaat niet over 1 nacht ijs. Zaken worden anders gedaan dan in Nederland. Lange termijn planning is niet iets wat hier gewoon is. Een woning vooraf regelen is niet echt mogelijk. Je komt langs en regelt het ter plekke. Dat geldt ook voor een werkplaats en andere zaken. En ook al denk je dat je zaken goed geregeld hebt, dan blijkt er toch nog iemand te zijn die er ook wat over te zeggen wil hebben, waardoor je nog een aantal stappen opnieuw moet doorlopen. En dat alles gaat ook nog eens op een ander tempo. Is het niet vandaag dan komt het morgen wel. Kortom een andere cultuur om mee om te gaan. Vergelijken met hoe het in Nederland gaat heeft dan zeker geen zin. Er is nog flink wat werk te verzetten voordat het eerste beeld het water in kan.

Ondertussen is het hartverwarmend om te merken hoeveel mensen zowel in Nederland als op Koh Tao en daarbuiten enthousiast zijn over het herstellen van  koraalriffen.