Groot Barrièrerif in het nauw

Zoals je de laatste weken waarschijnlijk wel vaker hebt gehoord is het Groot Barrièrerif, aan de oostkust van Australië, op dit moment in gevaar. Op vrijwel alle riffen wordt op dit moment het bleken van koraal waargenomen. Het noordelijk deel wordt het zwaarst getroffen. Wat is hier aan de hand en wat kunnen wij doen?

Koraal bleken
Koraalbleek, of coral bleaching in het Engels, is een proces dat regelmatig voorkomt. Ook op “gezonde” riffen. Het is een proces waarbij koraalpoliepen de “algen” die in hun binnenste wonen, uitscheiden. Deze algen leven in symbiose met de daadwerkelijke koraaldiertjes (de poliepen) en produceren zuurstof en andere nutriënten voor het koraal, in ruil voor de voedingsstoffen die de algen zelf nodig hebben en een veilige leefomgeving.

Gebleekt koraal
Gebleekt koraal

Onder bepaalde omstandigheden raken de koraalpoliepen gestrest, bijvoorbeeld als de watertemperatuur stijgt. Om te “ontstressen” ontdoen ze zich van wat zij “denken” dat de stress veroorzaakt: hun algen. Zo raken koralen niet alleen een belangrijke symbiosepartner en voedselbron kwijt, maar ook alle pigmenten die de algen (en daarmee het koraal) zijn kleur geven. Wat overblijft is het spierwitte koraalskelet met de doorzichtige poliepen. Je spreekt dan van blekend koraal. Het koraal kan zich soms wel en soms helaas ook niet herstellen.

Onherstelbaar gebleekt koraal in de Cariben (2014).
Onherstelbaar gebleekt koraal in de Cariben (2014).

Op dit moment zorgt het weerfenomeen El Niño voor hoge watertemperaturen in grote delen van de Grote Oceaan. El Niño vindt regelmatig plaats maar het fenomeen is dit jaar uitzonderlijk sterk. De hoge watertemperaturen zorgen voor stress op grote delen van het Groot Barrièrerif en andere riffen in deze regio. Geschat wordt dat zeker 93% van de riffen in meer of mindere mate getroffen is, en dit percentage kan de komende weken verder toenemen. De kans is groot dat het merendeel van de getroffen riffen zich maar heel langzaam zal herstellen. Misschien maken wij dat al niet meer mee. Ook in Thailand is de watertemperatuur hoger dan normaal en heeft dat ook gevolgen voor het koraal.
Meer weten? Kijk bijvoorbeeld eens hier.

 

Wat te doen?
Jij kunt ook actie ondernemen om dit soort bleken in de toekomst te verminderen of te voorkomen. El Niño beïnvloedt en wordt beïnvloed door het klimaat op elke plaats op onze aarde. Jíj hebt ook invloed op het klimaat. Probeer bijvoorbeeld eens jouw (indirecte) CO2-voetafdruk te beperken: douche een minuutje korter (en met het weer van de afgelopen week is een koude douche niet alleen erg lekker maar ook beter voor het milieu), pak eens de fiets in plaats van de auto, eet een extra dag in de week geen vlees of vis en laat de tv een avondje uit om ’s avonds een spelletje te spelen met familie en vrienden. Alle beetjes helpen echt en je zult merken dat het een positieve bijdrage levert aan jouw leefcomfort. Wil je hier meer over weten, kijk bijvoorbeeld op The Footprint Challenge. Daar kan je een test doen hoe groot jou Footprint is en kan je nog meer tips krijgen om deze te verkleinen.

Wil je zelf direct een positieve bijdrage leveren aan herstel van koraalriffen? Dat kan ook. Heb je vaardigheden of talenten die jij graag inzet voor CoralGardening, neem dan contact op om te zien hoe jij kunt bijdragen aan een mooiere oceaan vol leven.