Marine Conservation Southern Leyte, Filipijnen

Eind vorige jaar kreeg ik (Charlotte) het idee om mij weer als vrijwilliger nuttig te maken in het buitenland ten behoeve van onderzoek naar koralen. Het is immers de doelstelling van CoralGardening om met zo veel mogelijk partijen samen te werken en kennis en ervaring te delen.

Zo gezegd, zo gedaan. Na een sollicitatie procedure en medische keuring was ik aangenomen als duikinstructeur om de vrijwilligers die via Coral Cay deel wilde nemen aan de onderzoeken op te leiden tot Advanced Open Water. Daarnaast kreeg ik de kans zelf het Science Development Programma (SDP) te volgen, waarbij mijn kennis ten aanzien van de koralen, de riffen, Marine Protected Area’s (MPA’s) verder werd ontwikkeld.

Het is een hele onderneming om naar het basiskamp van Coral Cay in Napantao, Southern Leyte te komen. Na 26 uur was ik op de plaats van bestemming. Het gaat in de Filipijnen heel anders dan in Nederland.

Charlotte Hesterman
Schildpad kwam tijdens de onderzoeksduik even kijken.

Als nieuwe collega werd ik met open armen ontvangen. Mijn directe collega’s de Field Base manager, de project scientist en de science officer woonden al een paar maanden op het basiskamp. De aanwezige scuba instructeur kwam ik vervangen.
Gelukkig hadden ze snel door dat ik ondanks dat ik geen marine bioloog ben wel het een en ander af wist van de koralen, het ecosysteem en vissen en dat ik graag ‘dingen regel en organiseer’ dus kreeg ik meer werk dan ‘alleen duikles geven’.

 

 

 

In de twee maanden dat ik daar zat hebben we de samenwerking met een andere NGO ‘LAMAVE’ verstrekt, waarbij we presentaties gaven aan locale kinderen over de koralen en de riffen en ze vervolgens mee uit snorkelen namen.

Snorkelen met de kinderen en (plastic) afval opduiken voor bewustwording.
Snorkelen met de kinderen en (plastic) afval opduiken voor bewustwording.

Na het volgen van de SDP werd iedereen ingezet voor het uitvoeren van het onderzoek.
Coral Cay volgt de Reef Check methode, maar heeft daar zelf een aantal extra dimensies aan toegevoegd, om zo een goed en volwaardig rapport en advies te kunnen geven aan lokale, regionale en nationale overheden binnen de Filipijnen.

Sogod Bay, een baai in Southern Leyte, is enorm uitgestrekt. De overheden willen graag de baai met 12 extra MPA’s uitbreiden. Coral Cay is gevraagd onderzoek te doen naar geschikte locaties en advies te geven. Op diverse niveau’s wordt ingezien dat MPA’s nuttig zijn en nodig zijn om het ecosysteem gezond te houden. Binnen een MPA mag er niet gevist worden. Daarbuiten bevindt zich de bufferzone waar sporadisch gevist mag worden en daarbuiten mag weer wel gevist worden. Zo hebben de dieren de tijd om uit te groeien tot volwassenheid en zich voort te planten.

Marine protected area uitgelegd voor de lokale kinderen.
Marine protected area uitgelegd voor de lokale kinderen.

 

Uitleg aan de kinderen wat koraal is.
Uitleg aan de kinderen wat koraal is.

De Bantay Dagats (soort Rangers) bewaken de MPA’s en spreken mensen aan indien er gevist wordt. Wat het lastig maakt is dat de vissers vaak hun buren, oom of neef zijn.
Ga daar maar tegen zeggen dat je op een bepaalde locatie niet mag vissen…

Tijdens de onderzoekduiken, noteer je de soorten en aantallen zeesterren, vissen,  schelpdieren, veersterren, nudibranch, zee komkommers, zeekatten, kerstmis wormen en meer. Qua substraat noteerden we of het hard of zacht koraal was, Acropora of Non-Acropora en de vorm. Massive, Sub-massive, Tabulate, Digitate, Foliose, Encrusting, Rock, Rubble, Sand, Silt etc.

Christmas tree worm
Christmas tree worm

 

Hard coral - Acropora
Hard coral – Acropora

 

Nudibrach met featherdusterworm
Nudibrach met featherdusterworm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 8 jaar actief te zijn rond Sogod Bay merkt Coral Cay dat ze voorzichtig aan draagvlak creëert onder de lokale bevolking. Feit blijft wel dat er in hun ogen veel ‘rijke Westerlingen’ bij Coral Cay ‘werken’, waarbij het uitzonderlijk belangrijk is een goede verstandhouding met de lokale mensen op te bouwen.

 

 

Beoordelen van nieuwe vrijwilligers voor ze aan het onderzoek mee konden werken.
Beoordelen van nieuwe vrijwilligers voor ze aan het onderzoek mee konden werken.

De opgedane kennis ga ik toepassen op Bonaire en natuurlijk waar mogelijk inzetten voor CoralGardening. Het was weer een enorm avontuur.