Paradijs of niet?

Zo ziet het paradijs er waarschijnlijk uit
Zo ziet het paradijs er waarschijnlijk uit

Wat is er mooier dan een mooi wit strand, blauwe lucht en een aantal wuivende palmbomen? Zo zal het paradijs er waarschijnlijk uitzien. Of toch niet? Als je goed kijkt zie je dingen op het strand liggen. Het is zwerfafval. Vera kan haar opruim-neigingen niet bedwingen en begint met op rapen. Na Vera’s noeste arbeid ziet “ons” strand er schoon uit. Als we een half uur later op het terras zitten zien we al weer afval op het strand liggen. Het komt uit de zee gespoeld.

Vera geeft toe aan haar ZeroPlasticWeek neigingen
Vera geeft toe aan haar opruim-neigingen

 

Op het strand van Chumphon hebben we een strandwandeling gemaakt, en dan blijkt het met het zwerfafval op het eerdere strand mee te vallen. Je ziet hier veel meer troep liggen. Het is net schatgraven of GeoCachen, wat kom je tegen? Wat is het raarste wat je nu vindt? Er ligt van alles, van wattenstaafjes, zonnepetjes, drinkflesjes van alle bekende merken tot tandenborstels.

 

 

 

Mijn eerste dolfijn gespot in Thailand…..
Mijn eerste dolfijn gespot in Thailand…..

 

 

 

 

Door een vis aangevreten tube
Door een vis aangevreten tube

 

 

Wie mist zijn tandenborstel?
Wie mist zijn tandenborstel?

 

 

 

 

 

 

Energy-drink heb je wel nodig om dit strand schoon te krijgen
Energy-drink heb je wel nodig om dit strand schoon te krijgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te veel om allemaal mee te nemen
Te veel om allemaal mee te nemen

Op Koh Tao zien de stranden er over het algemeen beter uit dan die we gezien hebben bij Chumphon. Hoewel, als je goed kijkt zie je toch veel dingen die niet op het strand of in de zee thuis horen. Gelukkig zijn hier meer mensen actief om het op te ruimen. Op de maandelijkse Ecoday, georganiseerd door Get Involved, gaan we met tientallen vrijwilligers naar een “strand” om dat schoon te maken. Het strand is geen idyllisch wit zandstrand, maar een met rotsen bedekte baai. Er komen geen toeristen. Door de golven en de wind wordt het vuil uit de zee tussen de rotsen gegooid, waar het blijft liggen. Het is voornamelijk plastic en piepschuim. We komen vuilniszakken tekort om al het vuil mee te nemen. M.b.v. een kajak wordt het vuil naar de boot gebracht.

Ongelofelijk hoeveel vuil we opgehaald hebben
Ongelofelijk hoeveel vuil we opgehaald hebben

 

Onder water natuurlijk de nodige netten die het koraal bedekken
Onder water de nodige netten die het koraal bedekken

Op World Ocean Day deden we weer een clean-up. Nu wel in een toeristisch gebied, wat al regelmatig schoon gemaakt wordt. Hier vinden we, naast het bekende plastic, ook verbazingwekkend veel glasscherven. Nu is glas minder slecht voor het mariene leven, maar wel veel slechter voor toeristen. Als je op een van de scherven stapt kan die je voet gemeen open halen.

Plastic en glas
Plastic en glas

 

 

Aangevreten rietje
Aangevreten rietje
De buit van 1,5 uur werken
De buit van 1,5 uur werken

 

 

Het geeft voldoening om te zien hoe de stranden na de schoonmaak acties eruit zien. Het is wel triest om te beseffen dat zelfs verlaten stranden, door de nalatigheid van mensen misschien wel duizenden kilometers verderop, zo vervuild worden. Hoe kunnen we dit verhelpen?
Het opruimen van stranden en schoonmaken van onze oceaan is iets wat we nog wel een hele poos zullen moeten blijven doen. Het is de allerlaatste stap die we moeten zetten, om de schade van vervuiling aan onze omgeving te verkleinen.

Maar laten we vooral kijken naar de eerdere stappen. Wat kunnen we doen om de plastic soup niet te laten groeien? Daar ligt de sleutel waarom Vera met 5 anderen ZeroPlasticWeek heeft opgericht. Want voorkomen is beter dan ruimen!
Minder plastic kopen = minder plastic afval = minder plastic soup.
De volgende keer berichten we over onze ervaringen met een ZeroPlasticWeek in Thailand. Een heel andere omgeving, andere producten, andere en dezelfde uitdagingen maar wel een andere uitkomst.