Keep Dory Swimming

Wie is er bang voor de grote witte haai? Bijna iedereen. Hoe komt dat? Dit komt omdat we Jaws hebben gezien en we daardoor de indruk hebben gekregen dat deze haai een niets ontzienende menseneter is. Niks is minder waar, de Great White bijt alleen mensen per vergissing. Films hebben een grotere invloed op ons denken dan we toegeven. Ook tekenfilms hebben invloed: na Finding Nemo zijn er ineens veel meer clownvissen verkocht. En binnenkort komt het vervolg: Finding Dory en hoe kan een tekenfilm nu een impact maken op een koraalrif?

Dory is een Picasso doktersvis
Dory is een Picasso doktersvis

Even wat meer informatie over Dory. Dory is een Picasso doktersvis, een van de 70 soorten doktersvissen. Deze Picasso doktersvissen leven in kustwateren, koraalriffen en stenige of drassige baaien op een diepte van 2 tot 40 meter. Volwassen Picasso doktersvissen kunnen 30 cm groot worden. Ze leven alleen, in paren of in scholen tot wel 12 doktersvissen. Heel soms vormen ze grotere groepen op riffen. De Picasso doktersvis eet met haar scherpe tanden de algen van stenen en koralen. Dit is niet alleen goed voor de vis maar enorm belangrijk ook voor de gezondheid van het koraal. Het weg-eten van algen houdt de balans en voorkomt dat algen het koraal overgroeien en verstikken. De koraalriffen bieden beschutting aan de Picasso doktersvis voor roofdieren als tonijn, horsmakrelen en de tijgertand baars.

Nemo
Nemo

Zoals gezegd werden er na Finding Nemo meer clowsvissen verkocht, de helft van clownvissen worden uit de oceaan gehaald, de andere helft wordt gekweekt.  Als de film Finding Dory hetzelfde gevolg heeft, betekent dat een stijging van de verkoop van de Picasso doktersvis. Deze doktersvis blijkt echter niet te kweken te zijn en de toenemende vraag zal dus uit het wild worden weggevangen. Het merendeel van de aquarium vissen die in de VS  worden verhandeld, wordt met cyanide gevangen. Cyanide verdooft de vissen, waardoor ze te pakken zijn. Het is echter ook schadelijk voor het koraal. Voor iedere levende vis wordt ongeveer 85 cm2 koraal vernietigd. Iets om ons zorgen over te maken. Ook het feit dat er minder doktervissen zijn betekent dat de ecologische balans verstoord wordt en algen het koraal kunnen overwoekeren.

Het is dus belangrijk om Dory te laten zwemmen waar ze hoort: in de oceaan. Er is een petitie opgestart om Disney te bewegen in het voorstuk van de film hier aandacht aan te besteden en mensen op te roepen Dory vooral te laten zwemmen en niet te kopen. Teken de petitie om Dory te laten zwemmen en het koraal te behouden.

Ook kan de film een positief effect hebben. Na het succes van Finding Nemo is er meer bewustwording ontstaan over onze impact op de oceaan. Ook Finding Dory kan weer zo’n positieve bijdrage leveren, zolang we Dory in de oceaan kunnen vinden en niet in aquaria. Geniet van de film en bewonder de doktersvis in onze mooie oceaan.

Nemo Dory en haai
Zou Nemo en Dory Jaws ook gezien hebben.