Nederlandse versus de Thaise cultuur

Cultuurverschillen zijn altijd leuk om mee geconfronteerd te worden. We zijn al regelmatig in Thailand geweest en hebben al de nodige keren verbaasd opgekeken hoe dingen hier anders geregeld worden dan in Nederland. Zonder te oordelen wat beter of slechter is, het is gewoon leuk om te merken dat het ook anders kan. En toch sta je soms weer raar te kijken als je iets nieuws tegenkomt. Zo ook met de vergunning voor het bouwen van de CoralGarden.

Afgelopen winter kregen we te horen dat de vergunning rond was. Nu we weer in Thailand zijn, willen we zo snel mogelijk aan de slag. We vragen naar de schriftelijke vergunning die is verleend, zodat we kunnen lezen wat er precies is goedgekeurd om te gaan starten met bouwen. Een schriftelijke vergunning? Nee, in Thailand worden vergunningen niet schriftelijk afgegeven, maar je krijgt mondelinge toestemming op je plan. Dat is lastig voor een Nederlander om te begrijpen. Maar goed als het hier zo werkt, dan is dat zo. Verder is de vergunning afgegeven onder de voorwaarde dat Chad Scott, koraalexpert en oprichter van NHRCP, erbij betrokken is. Maar Chad ligt in het ziekenhuis met acute leukemie en heeft heel andere dingen aan zijn hoofd. Wat heeft dat tot gevolg?

stempel2

Nu Chad in het ziekenhuis ligt, is hij er niet bij betrokken. Dat betekent vanuit het Nederlandse redenerend dat we feitelijk geen vergunning hebben. Dat is een, om het zacht uit te drukken, niet zo leuke tegenslag. We staan nu voor de uitdaging om te kijken hoe we toch het geplande koraalrif kunnen gaan bouwen. Is het mogelijke om een nieuwe vergunning aan te vragen of zijn er andere wegen die bewandeld kunnen worden? Kortom, we hebben veel uit te zoeken hoe we dit gaan oplossen. En dat kost tijd. Voor de mensen die al het idee opgevat hebben om naar Koh Tao te reizen om mee te bouwen, neem eerst contact met ons op voordat je iets boekt. Het zou zonde zijn om af te reizen voordat we de beelden onder water kunnen plaatsen. We houden jullie op de hoogte van onze vorderingen.

 

Vera vertelt over alternatieve voor plastic
Vera vertelt over alternatieven voor plastic

Ondertussen zitten we niet stil. Vera heeft een presentatie gegeven om het gebruik van eenmalig plastic te verminderen. Veel mensen en ook duikers staan er niet bij stil wat plastic voor een negatieve impact heeft op het leven in de oceaan. Terwijl we zelf de sleutel in handen hebben.

 

 

 

Netten verwijderen van het koraal
Netten verwijderen van het koraal

 

Behalve mensen bewust maken is het ook belangrijk om de handjes uit de mouwen te steken. We hebben aan verschillende clean-ups meegedaan, zowel snorkelend als op land. En gaan er regelmatig samen snorkelend op uit met vuilniszak en duikmes. Ook een goede manier om onze freedive skills te oefenen.

 

 

 

 

 

 

 

Frank beschildert een schildpad
Frank beschildert een schildpad

We helpen bij de voorbereidingen voor het Save Koh Tao festival dat dit weekend wordt gehouden ter ere van het behoud van de natuur en cultuur van het eiland.

 

 

 

 

Gebleekt koraal
Verbleekt koraal

 

Daarnaast zijn we op onderzoek gegaan naar de gevolgen van de hoge temperaturen van de laatste maanden. Het is schokkend om te zien hoeveel koraal er verbleekt is. Vooral in Mango Bay waren we verbaasd om te zien hoeveel koraal verbleekt is en zelfs al overgroeid is door algen. Wetend dat een gedeelte zich kan herstellen, maar ook dat een gedeelte zeker dood gaat, is alarmerend. We zijn benieuwd hoeveel van het verbleekte koraal zich zal herstellen.