Hoe zet je ideeën om naar realiteit?

Hoe zet je een mooi ontwerp om naar realiteit? Een kunstenaar kan een geweldig mooie bloem weergeven, maar hoe realiseer je dat kunstwerk onder water, op een locatie waar de middelen beperkt zijn? Daarnaast is er studie gedaan door Team Reefolution over het gebruik van beton en glazen flessen om constructies te bouwen.

Vera aan het tekenen en ontwerpen.
Vera aan het tekenen en ontwerpen.

Ondertussen hebben we zelf de nodige technieken ontwikkeld en materialen verzameld om mee te werken. Kun je al die zaken combineren? Kortom, genoeg dat uitgezocht dient te worden. Dit vergt de nodige tijd en nadere studie. Gelukkig biedt de kennis van onze verschillende teamleden, van biologie studenten tot beeldhouw kunstenares en van bouwkundige tot lassers, uitkomst. Het door iedereen verzamelde studiemateriaal, jaren aan opgedane kennis en een zoektocht op internet biedt voldoende aanbod om de nodige ideeën te op te doen.

 

Ons test prototype was puur functioneel om de materialen en technieken te testen en niet echt een bloem met een mooi esthetische ontwerp. Bij aanleg van de CoralGarden gaan we voor een functioneel en esthetisch mooi rif.
Naast het aantrekken van een diversiteit aan mariene leven en een goede ondergrond voor koraal om op te groeien, zijn er een aantal belangrijke zaken waar rekening mee gehouden dient te worden:

  • Hoe kun je het met zo zoveel mogelijk lokaal beschikbaar materiaal, met zo min mogelijk negatieve impact op het onderwater leven en lage kosten bouwen;
  • Kan het met eenvoudige middelen naar de locatie onder water gebracht worden;
  • Hoe maak je het zo dat het onderwater blijft staan, denk aan stromingen en stormen onderwater;
  • Hoe zorg je dat het geheel er aantrekkelijk uit ziet.

 

De combinatie flessen en beton is een hele andere uitdaging.
De combinatie flessen en beton is een hele andere uitdaging.

De voet van de bloem zal stevig dienen te zijn om de bladen te dragen. Maar stevig betekent vaak ook zwaar. We zullen het dan in delen moeten opbouwen en onder water in elkaar zetten. Als je de delen onder water in elkaar zet, wil je daar weer zo min mogelijk hulpmiddelen bij gebruiken.

We komen uit op een voet die lijkt op een afgeronde kegel. Bestaande uit een paar grote delen die in elkaar gezet worden met een mes en groef systeem. Hiervoor zal het beton in een mal gegoten moeten worden. Een vierkante mal maken van hout is eenvoudig te doen. Maar hoe ga je een afgeronde mal maken? Boven op de kegel zal een top gezet worden, zeg maar het hart van de bloem. Kortom eerst alles heel goed uitdenken en tekenen en daarna gaan testen.