Vera maakt de mal van afval hout..

Hulp van mieren

Er is hard gewerkt om CoralGardening goed van de grond te krijgen. En dat lukt: de vergunning is rond, de werkplaats is geregeld en er zijn meerdere duikscholen geïnteresseerd om bij het bouwen te helpen. Ook hebben we verzoeken om verschillende presentaties te geven. De presentaties zijn voorbereid en wij zijn er klaar voor.

Naast het regelen van deze zaken hebben we niet stil gezeten.  Zoals in de vorige update gemeld hebben we bedacht hoe de bloem eruit moet komen te zien, maar hoe ga je dat met beton maken?

Vera maakt de mal van afval hout..
Vera maakt de mal.
Frank zaagt de planken voor de mal.
Frank zaagt de planken voor de mal.

De kern dient een kegelvorm te krijgen, gemaakt uit 4 delen, zodat hij makkelijk is te transporteren. Om de 4 delen gelijk te maken is het makkelijk om er een mal van te maken en daar het beton in te gieten. Een ronde mal is moeilijker dan een vierkante, maar soms is een oplossing dichter bij huis dan je denkt. De rechte kanten van de mal wordt gemaakt met behulp van planken en de ronde kant door een gat in de grond te graven. Daar worden de planken in gezet. Met behulp van modder / klei wordt de ronde vorm gemaakt. Dat geheel wordt vol gestort met beton. Je kan het nog zo mooi verzinnen, maar werkt het ook? Of zoals de Engelsen zo mooi zeggen: “The proof of the pudding is in the eating.” Zo gezegd zo gedaan. Het lukt om de gewenste vorm te krijgen.

De mal ingraven in de grond.
De mal ingraven in de grond.

Het tweede idee is om het beton ruwer te maken. Als je beton in een mal giet wordt het net zo glad als de mal is. Voorheen hebben we de basis die de bloem stevig laat staan in een plastic afwasteiltje gegoten. De onder- en zijkanten worden dan super glad en bieden geen schuilplaats voor mariene leven. Onze nieuwe kern is, doordat het in een gat in de grond is gegoten al wat ruwer, maar nog niet zoals gewenst. Er dienen meer gaten, kieren en openingen te zijn, liefst gebruikmakend van lokaal beschikbaar (afval) materiaal. We stoppen aan de buitenkant (tussen aarde en beton) stukjes fruit afval. Denk aan ananas schillen, appel klokhuizen etc. Zodra het uitgeharde beton uit de mal gehaald wordt, kan het fruit verwijderd worden. Als dat niet lukt dan helpen de mieren daar wel bij. De achtergebleven gaten leveren mooie ruimten op, met allerlei verschillende vormen en maten in het beton. Hier kunnen kleine zeedieren in wonen.

Beton gemengd met fruit.
Beton gemengd met fruit.
Klaar om te drogen.
Klaar om te drogen.

 

Het resultaat uitgraven.
Het resultaat uitgraven.

 

Het resultaat: beton met veel gaten.
Het resultaat: beton met veel gaten.

Een ander idee om meer schuilplaats te bieden, is om kleine details aan de beelden toe te voegen. Hiervoor heeft Simone een mal van siliconen gemaakt. Ben jij ook benieuwd welke prachtige vormen uit de mallen tevoorschijn zullen komen?
Simone bedankt!

Vera krijgt de mallen die Simone heeft gemaakt.
Vera krijgt de mallen die Simone heeft gemaakt.

Als laatste nog goed nieuws: onze leraar en inspirator Chad Scott is genezen verklaard van leukemie. Het afgelopen half jaar heeft hij vele chemokuren ondergaan om de ziekte te bestrijden, en het is gelukt! Hij is nu weer op Koh Tao en is rustig aan het herstellen.