Merijn Tinga, de plastic soup surfer, in de golven.

Message on a bottle

Er zijn mensen die milieuproblemen op een spannende manier onder de aandacht brengen. Een van die mensen is Merijn Tinga ofwel de Plastic Soup Surfer. Hij surfte vorig jaar op een van plastic zwerfafval gemaakte surfboard langs de gehele Nederlandse kust. Dit jaar heeft hij een nieuwe uitdaging verzonnen, eentje die in het Guinness Book of Records kan. Wederom op een zelfgemaakt surfboard nu in de vorm van een halve liter fles, deed hij iets wat nog niemand gedaan heeft…..

Merijn Tinga, de plastic soup surfer, in de golven.
Merijn Tinga, de plastic soup surfer, in de golven.

Zijn idee is om met een zelfgemaakte draagvleugel kitesurfboard de Noordzee naar Engeland over te steken. Het board is gemaakt van plastic zwerfafval.
Op vrijdag 2 september is Merijn, samen met boardshaper Bram Hoogendijk, van Scheveningen vertrokken om de oversteek naar Lowestoft te maken. Een tocht van 178 km! En ze hebben het gehaald, helaas niet in de tijd die ze gehoopt hadden.

Het ontwerpen draagvleugel surfboard.
De ontworpen draagvleugel kitesurfboard.

Deze “Message on a bottle” is speciaal bedoeld om de vervuiling van het milieu door plastic flessen onder aandacht brengen. Merijn daagt iedereen uit om steentje bij te dragen, door onder andere de petitie te tekenen voor de uitbreiding naar statiegeld op halve liter flessen en door het gebruik van hervulbare flessen te stimuleren.

Een fantastisch initiatief, want zoals jullie weten is plastic vervuiling ook schadelijk voor koraalriffen. Maar wat zou het mooi zijn als statiegeld komt op alle drankverpakkingen dus ook op drankkartonnen, zakjes en blikjes. Wat zou de natuur daar van opknappen!

Een glazen fles op het strand.
Een glazen fles op het strand.

 

Een kartonnen drankverpakking in het bos.
Een kartonnen drankverpakking in het bos.

Maar onderzoek toont aan dat afval niet altijd zichtbaar is en ook daar schade aanricht: zo is ook al in de diepste oceanen afval gevonden.

Een blikje gevonden op 950 meter diepte in de oceaan.
Een blikje gevonden op 950 meter diepte in de oceaan.

Het bouwen van de Ocean Cleanup machines is een dure en tijdrovende oplossing om afval weer uit de oceaan te vissen. De machine is in staat om de bovenste laag van de oceaan schoon te maken. Het is helaas geen oplossing voor de vervuiling in de diepe oceaan. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. De oplossing is goedkoper en sneller in te voeren: het invoeren van statiegeld op alle drankverpakkingen. Als er statiegeld op had gezeten waren deze verpakkingen gewoon gerecycled en lagen ze niet in de natuur.