Het hele ecosysteem is onmisbaar voor een gezond rif

Vissenurine onmisbaar voor onze koraalriffen

Het koraalrif is een complex ecosysteem en het fascineert ons en vele wetenschappers al jaren. Recent onderzoek in de Caribische zee laat zien dat vissenurine erg belangrijk is voor het koraal. Vissenurine bevalt namelijk veel fosfor en dat is nodig voor het koraal om te groeien. Ook zorgen vissen voor stikstof, dat ze uitademen via hun kieuwen. Vissen zijn dus erg belangrijk voor het rondpompen van nutriƫnten waar de koralen van afhankelijk zijn.

Het hele ecosysteem is onmisbaar voor een gezond rif
Het gehele ecosysteem is onmisbaar voor een gezond rif

Bij koraalriffen zijn vaak veel vissen te vinden, want daar is volop voedsel en bescherming voor hen. Helaas wordt op deze plekken ook veel gevist, en dat heeft gevolgen voor het rif. De grote vissen worden weggevangen, en zo verdwijnen er ook vele nutriƫnten. Dit kan een vermindering zijn van wel 50%! Dit bemoeilijkt de groei en het herstel van koraalriffen, en dat is in deze tijd juist heel belangrijk

Alle vissen en hun uitwerpselen zijn van belang voor een mooi koraalrif.
Alle vissen en hun uitwerpselen zijn van belang voor een mooi koraalrif.

Dus, voor een gezond koraalrif zijn vissen en hun uitwerpselen essentieel. Wil je meer weten kijk op: Phys.org