Geen brandend zand, maar brandend water door chemische vervuiling.

Before the Flood

De nieuwe film van Leonardo DiCaprio, Before the Flood, is uitgekomen. Het geeft goed weer wat ons te wachten staat als we zo doorgaan met CO2 uitstoten. Van Leonardo is bekend dat hij van de oceaan houdt en de koraalriffen komen natuurlijk ook aanbod. Er wordt vermeld dat we de afgelopen 30 jaar al de helft van de koraalriffen zijn verloren!

Tijd voor actie nu we al 50% van ons koraalrif verloren hebben.

Gelukkig komt ook aan de orde wat de oplossingen zijn. Belangrijkste is je meer bewust te zijn wat je doet en wat voor een impact dat heeft op het klimaat. Een van de simpelste oplossing is overgaan op een meer plantaardig dieet, aangezien de vleesindustrie flink bijdraagt aan klimaat verandering. Gaat dat je een stap te ver, vervang dan in ieder geval biefstuk door kip. Dat scheelt enorm in broeikasgassen, vernietiging van regenwouden en watergebruik.

Wat hoopgevend is, is dat Tesla een gigafabriek bouwt voor de productie van zonnepanelen en batterijen. Indien we wereldwijd 100 van deze fabrieken bouwen, kunnen we de gehele wereld van duurzame energie voorzien.

Leonardo in de gigafabriek van Tesla.
Leonardo in de gigafabriek van Tesla.

Wat nog interessanter is, zijn de reacties op zo’n documentaire. De levensstijl van Leonardo wordt aangevallen als niet milieu verantwoord. Ook zou hij zaken gedaan hebben met een Maleisische zakenman, terwijl Maleisië veel oerbossen plat brandt om palmolie plantages aan te leggen. Ook Al Gore kwam persoonlijk onder vuur te liggen toen zijn film The Inconvenient Truth uitkwam. Dit overkwam ook wetenschappers van het IPCC na de publicaties van hun rapport over Climate Change.

Het is toch wel vreemd dat je dit soort beschuldigingen en vaak ook bedreigingen hoort aan het adres van voorvechters voor een gezond milieu. Maar heb je ooit iets gehoord over de levensstijl van Senator James Inhofe, de man die met een sneeuwbal in de Amerikaanse Senaat aantoonde dat er geen opwarming van de aarde kon zijn, omdat er buiten sneeuw lag? Of over de dubieuze zakendeals van een van de vele andere klimaat ontkenners? Kortom “Shoot the messenger” is makkelijker dan ingaan op het werkelijke probleem.

Geen brandend zand, maar brandend water door chemische vervuiling.
Geen brandend zand, maar brandend water door chemische vervuiling.

Bekijk de film gratis, oordeel zelf en kijk zelf wat je kan bijdragen voor een beter milieu. Ook wij delen op onze social media regelmatig tips welke mogelijkheden er zijn, om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat. Soms zijn het heel kleine en makkelijke dingen, en zo nu en dan is het ook interessant om buiten je comfort-zone te treden.

Veel plezier en succes met positieve veranderingen voor een mooie en gezonde toekomst 😉