Dweilen met de plastic kraan open

Koh Tao is een klein eiland en de meeste producten die op het eiland gebruikt worden komen van het vaste land. Alleen zijn de recycle mogelijkheden op Koh Tao erg beperkt en terug brengen naar het vaste land is nog omslachtig. Veel afval wordt op de lokale vuilstort gestort of verbrand in kleine open vuurtjes. Hierdoor vormt vervuiling een grote bedreiging voor de oceaan.

Met het Koh Tao festival in zicht wordt door Save Koh Tao een extra grote clean-up georganiseerd. Er doen enorm veel duikscholen en restaurants mee en zelfs de Thaise marine is met 300 kadetten van de partij. Er wordt ongelooflijk veel vuil opgeraapt. Zo’n clean-up geeft veel voldoening om te doen. Het geeft een goed gevoel om een mooi schoon strand te zien, maar het blijft dweilen met de kraan open.

Wat kunnen we anders doen?

De berg afval dat in 1 clean-up is opgehaald.
De berg afval dat in 1 clean-up is opgehaald.

 

The salang is to small for all trash - KLF-170316-039
De saleng is te klein voor al het afval

 

Underwater clean-up around Koh Tha Thailand
Ook onder water wordt het nodige afval opgeruimd (Foto Rob Kelly).

Zolang we afval produceren, komt het op een of andere manier in de natuur terecht en dienen we het op te ruimen. Het is tijd om volgende stappen te zetten. Geen single-use plastic meer gebruiken, betekent ook geen afval meer. Volgens het principe “Be the change you want to see” ofwel ”wees de verandering die je wilt zien in de wereld. Tijdens Earth Day komend weekend staat dit voornemen centraal. Er zijn meerdere organisaties die het voortouw nemen. Er zijn nu al restaurants die geen plastic rietjes meer geven of je krijgt een bamboe of roestvrij stalen variant. Verschillende groepen zijn actief aan het lobbyen om plastic rietjes Koh Tao-wijd te verbieden. Ook wordt er nagedacht hoe Koh Tao plastic tasjes vrij gemaakt kan worden. Het gebruik van kleine halve liter flessen wordt aangepakt door hervulbare Trash Hero flessen te verkopen. Koop 1 RVS fles en je kan die gratis hervullen bij elk verkooppunt van de fles. Tijdens Earth Day zullen vele organisaties een commitment tekenen dat ze hun bedrijf single-use plastic vrijmaken, en zo ook anderen te inspireren om het zelfde te doen.

Met deelname aan Earth Day en de loterij wordt geld opgehaald om een recycle systeem op te zetten en er voor te zorgen dat het afval goed gescheiden wordt en wordt afgevoerd naar het vaste land. En tevens om plastic vrije alternatieven aan te schaffen en op Koh Tao te introduceren.

 

We have a dream…..
Wat zou het mooi zijn als Koh Tao als eerste eiland ter wereld single-use plastic vrij zou zijn. Steun je deze actie teken dan deze petitie.

Stop pollution, join the solution!

Abonneer je op ons Youtube kanaal om als eerste onze nieuwe video’s te zien.