Same same, but different: Koh Tao & Tao Festival

Al feestend voor een beter milieu zorgen, is dat mogelijk? Op Koh Tao doen ze daar hun best voor. Al jaren wordt het Save Koh Tao festival georganiseerd. Aan de ene kant wordt de problematiek onder de aandacht gebracht en aan de ander kant wordt er geld opgehaald voor een specifiek goed doel.

Dit jaar vindt voor het eerst ook het commerciële Tao Festival plaats. Volgens hun website gaat ook een deel van de opbrengst naar een goed doel. Dat zijn de overeenkomsten, maar wat zijn de verschillen?

Het Save Koh Tao festival wordt voornamelijk georganiseerd door Thaise mensen. Voor hen zijn traditie en gebruiken belangrijk. Nu is eind vorig jaar hun koning overleden en dan is een rouw periode van een jaar gewenst. In dat jaar is het niet gepast om grote feesten te geven. Het Koh Tao festival is dit jaar dan ook in een ander (koninklijk) jasje gestoken. Het staat namelijk in het teken van de overleden koning. Hij was jazz liefhebber en speelde zelf ook muziek instrumenten. Er zijn veel lokale maar ook nationale artiesten die optreden en een eerbetoon brengen aan de koning. Een van de zangeressen kan zelf haar tranen niet bedwingen.

Een kaarsjes branden voor de overleden koning.
Een kaarsjes branden voor de overleden koning.
Een van de vele lokale artiesten die optraden.
Een van de vele lokale artiesten die optraden.

Naast muziek is eten belangrijk in de Thaise cultuur en dat is er dan ook in overvloed. Voor de echte Hollanders, maar ook voor andere nationaliteiten, het eten is gratis! Bij allerlei stalletjes kan je van verschillende kleine gerechten snoepen. Deze zijn verzorgd door de vele restaurants die Koh Tao kent. Met als toetje het overheerlijke kokosijs.

 

Het food court op het Koh Tao Festival
Het food court op het Koh Tao Festival

 

Er was van alles te eten op het festival. Van kleine hapjes tot hele maaltijden.
Er was van alles te eten op het festival. Van kleine hapjes tot hele maaltijden.

 

Hier een korte impressie van het twee dagen durende Koh Tao Festival.

Bedankt Save Koh Tao voor het organiseren van dit festival.

 

Het Tao Festival is een kleine 2 weken later. Het heeft een andere insteek. Het is opgezet in de natuur en er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede en natuurlijke materialen. Afscheidingen zijn gemaakt van pallets of kokosnoot basten. Drinkbeker zijn van bamboe, borden van bananenbladeren en er is gratis drinkwater, wel je eigen RVS drinkfles meenemen of ter plekke kopen. Bij de ingang wordt je tas zelfs gecontroleerd of je plastic bij je hebt! Ook het toilet is een bezienswaardigheid. Het is dry-toilet: een diep gat in de grond en “doorspoelen” doe je met kokossnippers. Het festival produceert duidelijk veel minder afval. Volgend jaar ook nog de plastic rietjes vervangen door de bamboe variant en dan ben je bijna al het afval kwijt.

Ook de aankleding is zo duurzaam mogelijk.
Geen single-use plastic, maar duurzame alternatieve.
Geen single-use plastic, maar duurzame alternatieve.

Voor degene die er in geïnteresseerd zijn, ook de line-up was goed. Vele beroemde Thaise artiesten en aan aantal internationale bands en DJ’s zoals Arrested Development. De verschillende VJ’s zorgen voor een visueel spektakel. Kortom het festival swingt de kokosnoot plantage uit.

Goede muziek van vele Thaise en internationale artiesten.
Goede muziek van vele Thaise en internationale artiesten.
Gratis drinkwater, wel je eigen fles of mok meenemen.
Gratis drinkwater, wel je eigen fles of mok meenemen.
Ook aan een duurzaam toilet is gedacht.
Ook aan een duurzaam toilet is gedacht.

Wat nog leuk is om te vermelden is dat Freediver Guillaume Néry aanwezig is. Hij is voormalig wereldkampioen met een diepte tot 125m. Zijn vrouw Julie Gautier heeft een film gemaakt over hoe hij mentaal dit soort diep duiken beleeft. Hij ervaart het als een soort psychologisch trip. Julie heeft dit weergeven in de korte en boeiende film: Narcosis. De film wordt op het strand getoond. Ik ben nou niet van de drugs, maar om zo’n trip te krijgen door naar een diepte te zwemmen van 125m… dan lijkt me een paar paddo’s toch wat veiliger.

Veel belangstelling voor de film Narcosis.
Veel belangstelling voor de film Narcosis.

Abonneer je op ons Youtube kanaal om als eerste onze nieuwe video’s te zien.