Koraalduivel jaagt samen en deelt prooi.

Wist je dat dieren veel intelligenter zijn dan wij denken?

We hebben de veronderstelling dat wij superieur zijn ten opzichte van alle diersoorten, maar is dat zo? De documentaire The Superior Human trekt dit op ludieke wijze in twijfel. Inmiddels zijn er op YouTube al de nodige video’s te vinden van dolfijnen, haaien of ander zeeleven die om hulp vragen bij bv. duikers om touwen of netten van hun lichaam te verwijderen. Ook is bekend dat orka’s in groepen jagen en een bepaald tactiek gebruiken om een zeehond van een ijsschots te krijgen. Termieten zijn in staat om een termietenheuvel te bouwen waar de temperatuur de hele dag gelijkmatig is, ongeacht de grote temperatuurverschillen van buiten en zonder gebruik te maken van elektriciteit/airco. Veel dieren rouwen ook om hun verloren soortgenoten / kinderen. Wat vindt de wetenschap hier van?

Nu zijn er ook wetenschappelijke onderzoeken die aantonen, dat wat wij zien als “eenvoudige” dieren, meer intelligentie vertonen. Zo hebben vissen geheugen en kan je ze dingen leren. Koraalduivels jagen samen, wijzen met hun vinnen naar de prooi en als ze die hebben gevangen, verdelen ze die gelijkmatig onder de deelnemers van de jacht. Dit terwijl bij de meeste diersoorten het alfa mannetje het grootste aandeel neemt.

Koraalduivel jaagt samen en deelt prooi.
Koraalduivel jaagt samen en deelt prooi.

Nu hebben ze ook ontdekt dat mieren tijdens een gevecht met andere insecten hun gewonde strijdmakkers van het slagveld redden, om zo hun overlevingskans te vergroten.

Mieren redden strijdmakker van slagveld.
Mieren redden strijdmakkers van slagveld.

Kortom, dieren hebben vaak bijzondere eigenschappen die we zelden op waarde weten te schatten. We zouden wel met meer respect met alle dieren op aarde om kunnen gaan.