Het onder water plaatsen van een bloem is leuk werk.

Een bloem maakt nog geen tuin

Onze droom is een CoralGarden vol met bloemen. En op zondag 28 mei is het zover. De tweede bloem gaat het water in! Het is nog steeds een spannende onderneming. Gaat alles goed? Lukt het om de bloem in een uur onder water te zetten? Raakt er niemand gewond, aangezien er toch scherpe onderdelen bij zijn? Een gezond koraalrif is belangrijk, maar het belangrijkste is toch dat iedereen gezond en wel weer boven water komt. En wij voelen ons daar toch wel verantwoordelijk voor….

EcoDay begint zoals altijd met een aantal lezingen in de ochtend. Frank geeft een lezing over het belang van koraalriffen en wat je zelf kan doen om ze te beschermen. De toehoorders doen enthousiast mee. Na de presentatie is een grote groep geïnspireerd om mee te doen aan het planten van de bloem.

Presentatie op EcoDay mei 2017
Frank geeft uitleg van het belang van koraalriffen.

Na Frank houdt Mathieu van de organisatie Blueming een pleidooi over het verminderen van het gebruik van single-use plastic. Hoe kan jij daar een steentje aan bijdragen? Interessant om het eens van een ander te horen.

Marcel van Get Involved gaat meer in op het gebruik van social media bij veranderingen. Het is belangrijk om een positieve insteek te kiezen. Blame and shame werkt niet. De reactie op dat soort berichten zijn meestal ook niet zo opbouwend. Er ontstaat een negatieve sfeer, je jaagt mensen tegen je in het harnas. Ze willen niet meer met je samenwerken. Richt je meer op de mensen die al een positieve verandering hebben ingezet. Zet hen in het zonnetje. Je krijgt dan op social media veel meer positieve reacties. Plus het leuke is dat mensen die ook willen veranderen kunnen zien dat het kan en eventueel vragen kunnen stellen aan degenen die het al gerealiseerd hebben.

En een ander punt is: Walk the Talk! Mensen doen niet wat je zegt, ze doen wat jij doet! Wees de verandering die je wilt zien en inspireer anderen.

Dat zijn de wijze lessen van de drie sprekers. ‘s Middags gaan we aan de slag met de bloem. We hebben zo’n 20 man/vrouw die ons helpen met de bloem. Vera geeft op land een uitgebreide briefing over hoe de bloem in elkaar gezet dient worden. Wie krijgt welke taak en neemt welk onderdeel mee onder water. Emiel is onze rechterhand.

Emiel (links) geeft uitleg hoe de bloem onder water in elkaar gezet dient te worden.
Emiel (links) geeft uitleg hoe de bloem onder water in elkaar gezet dient te worden.

Vanwege de golfslag gaan we dit keer met de taxi naar Hin Wong Bay. De wegen zijn hier anders aangelegd dan in Europa. Hier geen leuke haarspeldbochten, maar gewoon “immer gerade aus” omhoog. Een steile en uitdagende weg, een klim met de achtbaan is er niets bij. De auto slaat een paar keer af voor we de top van de berg bereikt hebben. Tevreden over het verloop van de reis rijden we aan de andere kant van het eiland steil naar beneden.

Met de bijboot van Davy Jones Locker worden de onderdelen van de bloem naar de locatie gebracht. Alles wordt een voor een naar de bodem afgezonken. De zware onderdelen met liftbags of met behulp van touwen. Voor de meeste duikers is dit een nieuwe en interessante ervaring. Maar ook gelijk spannend, laat niemand het onderdeel per ongeluk los? Of als hij/zij het blad neerlegt, dat hij dan vergeet dat hij ineens een stuk meer positief drijfvermogen heeft. Gelukkig is iedereen goed geïnstitueerd en natuurlijk gaat het goed.

Een duiker met een bloemblad voor de CoralGarden.
Tja…..daar sta je dan op de bodem.

Het enige wat minder gaat is het zicht onder water. Aangezien de bloem op een slib en zanderige plaats wordt neergezet, is het lastig om de bodem niet te verstoren. Het water wordt snel wat troebeler om de bloem heen. Dat levert dit keer helaas geen mooie plaatjes op.

Het onder water plaatsen van een bloem is leuk werk.
Het onder water plaatsen van een bloem is leuk werk.

 

Daar staat de tweede bloem van de CoralGarden Hin Wong Bay.
Daar staat de tweede bloem van de CoralGarden Hin Wong Bay.

Zoals eerder gemeld is de eerst bloem omgevallen door de sterke stormen van afgelopen januari en de landverschuiving die er direct naast geweest is. David en Frank spijkeren de bloem vast met een aantal ankerhaken in de grond. Op deze manier blijft ze de volgende moesson zeker overeind.

Daar staat hij dan: de tweede bloem van de Coralgarden.
Daar staat ze weer: de eerste bloem van de CoralGarden.

De hele operatie verloopt erg soepel. We zijn trots op al onze vrijwilligers en willen hen bedanken voor hun inzet om samen met ons de bloem te bouwen. Ook bedanken we de donateurs die door hun donaties dit prachtige resultaat mogelijk hebben gemaakt. Zonder donatie voor de materialen hadden we deze bloem niet kunnen realiseren. Bekijk hier de video van het plaatsen van de bloem.