Whale Shark at Sail Rock Koh Tao

Wist je dat we nog heel weinig weten over de walvishaai

In onze video en verhaal over Whaleshark Mania hebben we laten zien en verteld over onze bijzondere ontmoeting met 2 walvishaaien. Maar ondanks dat het de grootste vissen van de oceaan zijn, weten we eigenlijk maar heel weinig over ze. Toch raar als je bedenkt dat ze zich maar moeilijk kunnen verstoppen.

Whale Shark at Sail Rock Koh Tao

We weten niet waar de mannetjes en de vrouwtjes elkaar ontmoeten. Lange tijd dachten wetenschappers dat walvishaaien eieren legden, maar dat is niet het geval, ze zijn levendbarend. Hoe lang de dames zwanger zijn en waar ze de jongen ter wereld brengen is ook niet bekend. De jongen kunnen 30 tot 60 cm groot zijn bij geboorte. Er is een vrouwtje dood aangetroffen en die had maar liefst 300 jongen in haar lichaam.

Er zijn verschillende onderzoeken naar deze bijzondere mooie dieren gaande. Als je een walvishaai ziet is het verzoek om een foto te maken van zijn/haar linker zijde en deze op te sturen naar www.whaleshark.org. De stippen en lijnen op de walvishaai zijn uniek, net zoals onze vingerafdruk. Bij Whaleshark.org bekijken ze of en waar de walvishaai eerder gezien is of dat het een nieuw exemplaar is. Door het zo te registreren proberen ze het migratie gedrag van de vissen in kaart te brengen. Onze eerste walvishaai die we gezien hebben in 2010, was nog niet geregistreerd en is dankzij onze foto ook opgenomen in het systeem.

Dit jaar zijn er bij Koh Tao meer walvishaaien gezien dan ooit. Hoe dat komt weet nog niemand. Ook dit wordt onderzocht en geregistreerd, onder andere middels Facebook Koh Tao Whalesharks.

Dus mocht je er een zien, dat weet je wat je moet doen: genieten en van een afstandje foto’s schieten! 🙂

Wil je meer weten over de walvishaai of haaien in het algemeen?

Neem alsjeblieft kennis van de gedragscode bij het benaderen van een walvishaai: