Dinosaurussen stierven uit door meteoriet inslag

Zijn wij de volgende dinosaurus?

De dinosauriërs stierven uit tijdens de laatste (vijfde) uitstervingsgolf, zo’n 65 miljoen jaar geleden. Volgens wetenschappers is inmiddels de zesde massa-extinctie in volle gang. In de afgelopen decennia is ongeveer 50% van alle diersoorten verdwenen. Er is slecht nieuw en goed nieuws: Het slechte nieuws is dat de uitstervingsgolf door de mens wordt veroorzaakt. Het goede nieuws is dat de uitstervingsgolf door de mens wordt veroorzaakt. Anders dan de vijfde massa-extinctie golf, die door een meteoriet inslag was veroorzaakt, kunnen we er nu dus wat aan doen!

Dinosaurussen stierven uit door meteoriet inslag
Dinosaurussen stierven uit door meteoriet inslag

De voorspelling voor de komende decennia zijn nog somberder. Als we de wetenschapelijke data doortrekken naar de toekomst, dan sterven er nog meer diersoorten uit. Niet alleen diersoorten, maar ook hele leefgebieden worden bedreigd. Een van de meest bedreigde gebieden zijn de koraalriffen, met alle dieren die daarin leven. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur op aarde. Hierdoor wordt het zeewater warmer. Koraal is daar gevoelig voor.

Een stijging van 2 graden Celsius is funest voor koraal. Vergelijk het met een mens, die heeft gemiddeld genomen een temperatuur van 37 graden. Als jouw temperatuur stijgt naar 39 graden ben je ziek en heb je koorts. Indien dit tijdelijk is overleef je dit prima, maar als het lang duurt overlijd je eraan.

Zo ook het koraal, door een te hoge zeewater temperatuur zal het koraal verbleken, vergelijkbaar met koorts voor een mens. Dit wordt bleaching genoemd. Duurt de situatie niet te lang en daalt de temperatuur dan kan het koraal weer genezen en zijn kleur terug krijgen. Blijft de temperatuur te lang te hoog, dan sterft het koraal. Het warmere zeewater zorgt al voor meer sterfte. In de afgelopen decennia is al meer massale verkleuring en sterfte (bleaching events) geweest dan de eeuwen daarvoor. In de afgelopen 30 jaar is ongeveer de helft van het koraal wereldwijd gestorven.

Koraal verliest zijn kleur, vandaar dat het verbleken wordt genoemd.
Koraal verliest zijn kleur, vandaar dat het verbleken wordt genoemd.

Als je je bedenkt dat maar een kwart procent (0,25%) van de oceaan bodem bedekt is met koraal, terwijl een kwart (25%) van al het marine leven direct afhankelijk is van de riffen, realiseer je je dat koraalriffen een essentiële functie hebben in het gezond houden van de oceaan.

Indien de huidige temperatuurstijging zich doorzet is de verwachting dat nog veel meer koraal sterft, o.a. het hele Great Barrier Reef zal in de komende 2 decennia verdwijnen. Niemand weet wat de effecten van het ineenstorten van zo’n ecosysteem is. De combinatie van temperatuur stijging en het feit dat we de oceaan leeg vissen (overbevissing) maakt dat een aantal wetenschappers voorspelt dat er over 30 jaar alleen nog maar kwallen in de oceaan leven. Dit heeft desastreuze gevolgen voor ons mensen, want één ding is zeker: zonder een gezonde oceaan, geen gezond leven op aarde!

Een oceaan vol kwallen is de voorspelling voor 2050
Een oceaan vol kwallen is de voorspelling voor 2050

Wees de verandering die je wilt zien en inspireer anderen.
De eerste eenvoudige actie die je kan doen, is minder tot geen vis meer eten. Niemand stopt met vissen tot jij stop met vis eten.
Tweede actie is om je CO2 uitstoot te verminderen. Ga de uitdaging aan en doe de footprint challenge.

Meer info over koraal Chasing Coral.

Een oceaan vol kwallen is de voorspelling voor 2050
Onze toekomst?