Op bezoek in Koh Tao!

Ik ben nu al een tijdje verbonden met CoralGardening dus als dan de vakantieperiode komt dan is het sommetje snel gemaakt. Lekker duiken en ook nog eens kijken hoe het gaat met Frank en Vera op Koh Tao. Dus een reisje geboekt naar een prettig resort en dan afspreken met Frank & Vera. Direct ook kennis gemaakt met Emiel die zich lokaal als vrijwilliger heeft als aangemeld. Emiel is freelance duikinstructeur dus de beslissing met wie te gaan duiken was daarmee ook snel gemaakt. Na een beetje acclimatiseren en wat mooie duiken met Emiel was het tijd voor het project. Rond deze tijd was ook Charlotte van CoralGardening gearriveerd op het eiland.

Op 30 juni was er de maandelijkse EcoDay op Koh Tao en CoralGardening heeft dit aangegrepen om twee nieuwe beelden te gaan plaatsen met de vrijwilligers die deze hadden gemaakt. Er waren twee groepen voor de twee beelden, één met reguliere duikers onder leiding van Charlotte en Emiel en één van freedivers onder leiding van Vera. Zelf had ik de klus van het aanreiken van de materialen vanaf de boot aan de duikers op me genomen. Gelukkig kon ik op het laatst toch nog even onder water meedoen met het opvullen van de ballast en het plaatsen van de kroon op één van de bloemen. De bloem van de freedivers was voor mij een nieuwe ervaring.

Charlotte met een blad voor de CoralGarden
Charlotte met een blad voor de CoralGarden

 

 

 

 

Tijdens hun aanwezigheid op Koh Tao zijn Frank en Vera wat gaan experimenteren met materialen. Naast de betonmaché die is ontwikkeld door CoralGardening in 2015 hebben we nu ook bloemen gemaakt van metaal en sisaltouw. Waar de betonmaché bloemen in mijn optiek mooier zijn, zijn ze ook lastiger te beplanten met koraal, toch een belangrijk dingetje. Bij de touwen is dat een stuk makkelijker door het touw open te draaien en het koraal tussen de vezels te plaatsen en daarna het touw weer los te laten. Ook wordt er geëxperimenteerd met een volledig metalen bloem. Dit heeft als groot voordeel dat deze veel makkelijker zijn aan te sluiten op de Coral Aid van Bob.

Arjan met Ninja, de CoralCat
Ik met een bloemblad en Ninja, de CoralCat,  altijd bereid is om te helpen.

Na deze succesvolle plaatsing hebben we een “CoralGardening only” constructie ochtendje georganiseerd. Met z’n vijven (ik, Frank, Vera, Emiel en Charlotte) hebben we diverse bloembladen gemaakt, waarbij Charlotte heeft leren lassen. Dit was een erg charmant gezicht 😉 . Verderop in de vakantie heb we dit nog een keer gedaan alleen was Charlotte toen al weer terug in Nederland. Ik mocht mijn laskwaliteiten ontdekken en was niet ontevreden met het resultaat, en zelfs de kritische Vera kon leven met het eindproduct.

Charlotte leert lassen van Emiel
Charlotte leert lassen van Emiel

Charlotte krijgt les van Emiel.

Charlotte en Arjan maken een blad met sisaltouw.
Samen met Charlotte een blad aan het maken met sisaltouw.

Ook ik heb leren lassen.

En ja, dan heb je bloemen onder water maar dan nog het koraal. Een weekje na het plaatsen zijn we met de CoralGardening crew in een longtail twee keer naar de CoralGarden gegaan om afgebroken koraal wat nog in leven was van de zandbodem te verzamelen en deze te plaatsen op de bloemen. Een deel op de touwenbloem en een deel op één van betonmaché bloemen. Hier bleek inderdaad dat het goed plaatsen van koraal toch wel een vaardigheid is. Het is belangrijk dat het koraal stevig vast zit, zodat het zich opnieuw kan hechten aan het substraat, de bloemen in deze.

Tot slot is dat plaatsen van bloemen en planten van koraal allemaal goed en aardig. E.e.a. moet ook nog onderhouden worden en uiteraard moet bijgehouden worden of het allemaal wel nut heeft. Met z’n vieren zijn we teruggegaan in een longtail en hebben we de funderingen verstevigd en de betonmaché bladeren ontdaan van algengroei. Ook hebben we een nulmeting gedaan m.b.t. de grootte van het geplaatste koraal en de mate van verbleking. Nu ben ik benieuwd naar de resultaten over een half jaartje. Oh ja, ook nog wat nieuws geleerd: die aantekenbordjes DRIJVEN. Zit je op elf meter met je goeie gedrag te kijken naar je aantekeningen die aan de oppervlakte drijven. De daarop volgende actie van mij was niet iets dat wordt aanbevolen door duikinstructeurs, maar ik kon mijn aantekeningen in ieder geval afmaken.

Al met al een leuke en productieve vakantie en met een goed gevoel over het project terug gekomen.

Arjan Blaauw