Emiel van der Woerdt vrijwilliger bij CoralGardening

Vrijwilliger in het zonnetje: Emiel

Ongeveer 7 maanden geleden heb ik Frank en Vera ontmoet op Koh Tao. Ze geven een presentatie als onderdeel van een maandelijkse Eco Day. Op dit punt ben ik een duikgids en als duikprofessioneel zou je denken dat je wat kennis over koraal zou hebben en wat koraal voor de oceaan en de wereld betekent. Het is tegendeel waar, ik ben onwetend.

In de namiddag heb ik met hen meegedaan bij een workshop bloemen bouwen. Ik voel me een paar uur weer een klein kind. Buigen van metaal, beeldhouwen met kippengaas en “papier mache’en” met beton en lakens.

In de namiddag heb ik bij hen meegedaan bij een workshop bloemen bouwen. Ik voel me een paar uur weer een klein kind. Buigen van metaal, beeldhouwen met kippengaas en “papier mache’en” met beton en lakens.

Frank legt uit hoe de concrete mache methode werkt.
Frank legt uit hoe de concrete mache methode werkt.

Na de workshop begin ik met Frank te praten. Ik wil meer weten over koraal en kunstmatige riffen. Ik heb gewoon geen idee hoe ik aan het project kan bijdragen. De tijd verstrijken. Frank en Vera zijn terug naar Nederland geweest om geld in te zamelen voor het project. Ik ben begonnen met mijn instructeur cursus en we hebben het contact min of meer verloren. Begin februari zijn Frank en Vera weer terug gekomen naar het eiland en ik liep ik ze weer tegen het lijf op een andere Eco Day. Ik heb weer deelgenomen aan de workshop en ik denk dat ik wat slimme ideeën had om het project te verbeteren. Toen zijn dingen gaan lopen.

De tweede bloem in de CoralGarden geplant.
De tweede bloem in de CoralGarden geplant.

Sindsdien ben ik meer en meer vrijwilliger bij CoralGardening geworden. Ik heb een achtergrond in engineering en Frank en Vera gooien regelmatig bouw vraagstukken op mijn bordje, wat ik leuk vind om op te lossen. We hebben uren lange brainstormsessies over hoe we het project kunnen verbeteren en wat we kunnen veranderen. Tegelijkertijd leer ik van Frank en Vera meer over koraal en kunstmatige riffen.

Emiel en Frank in discussie over het ontwerp van de voet van de bloem.
Frank en ik in discussie over het ontwerp van de voet van de bloem.

Maar niet alleen dat. Frank en Vera inspireren mensen om verder te denken. Het bouwen van een kunstmatig rif is cool en leuk om te doen, maar het is zeer klein onderdeel van de oplossing. Naar mijn mening is dit niet de enige oplossing om grotere problemen op te lossen, zoals koraalbleken en klimaatverandering. Geïnspireerd door het bouwen van de CoralGarden, ben ik gaan denken over wat ik kan doen om de gezondheid van onze oceaan te verbeteren. Persoonlijk vind ik dat bewustzijn, het opvoeden van mensen over wat er met onze oceaan en onze wereld gebeurt, belangrijk is. Op basis van die gedachte werk ik nu aan een presentatie voor Thaise schoolkinderen om hen te leren wat er met onze oceaan gebeurt. En hopelijk zal ik deze presentatie al snel in verschillende steden in Thailand geven!

Wat inspireert jou? Wat kan jij doen om de staat van de oceaan te verbeteren? Denk er maar 5 minuten over na. Praat erover met je vrienden. Het hoeft niet groot te zijn, elk klein beetje helpt !!

Bedankt Frank en Vera voor alle lol en inspiratie tot nu toe. Hopelijk volgt er nog veel meer!
Na de workshop Frank beg
in ik te chatten. Ik wil meer weten over koraal en kunstmatige riffen. Ik heb gewoon geen idee hoe ik het project kan bijdragen. Tijd verstrijken. Frank en Vera zijn terug naar Holland geweest om geld in te zamelen voor het project. Ik ben begonnen met mijn instructeur cursus en we hebben het contact min of meer verloren. Begin februari zijn Frank en Vera weer terug gekomen naar het eiland en ik liep ik ze weer tegen het lijf op een andere Eco Day. Ik heb weer deelgenomen aan de workshop en ik denk dat ik wat slimme ideeën had om het project te verbeteren. Toen zijn dingen begonnen te rollen.


Sindsdien ben ik meer en meer
vrijwilliger bij CoralGardening geworden. Ik heb een achtergrond in engineering en Frank en Vera gooien regelmatig bouw problemen op mijn bordje, wat is leuk voor mij om op te lossen. We hebben uren lange brainstormsessies over hoe we het project kunnen verbeteren en wat we kunnen veranderen. Tegelijkertijd trainen Frank en Vera me meer over koraal en kunstmatige riffen.


Maar niet alleen dat. Frank en Vera hebben mensen geïnspireerd om verder te denken. Het bouwen van een kunstmatig rif is cool en leuk om te doen, maar het is zeer klein
onderdeel van de oplossing. Naar mijn mening is dit niet de oplossing om grotere problemen op te lossen, zoals verbleken van koraal en klimaatverandering. Geïnspireerd door het bouwen van de CoralGarden, ben ik gaan denken over wat ik kan doen om onze oceaan te verbeteren. Persoonlijk vind ik dat bewustzijn, het opvoeden van mensen over wat er met onze oceaan en onze wereld gebeurt, belangrijk is. Op basis van die gedachte werk ik nu aan een presentatie voor Thaise schoolkinderen om hen te leren wat er met onze oceaan gebeurt. En hopelijk zal ik deze presentatie al snel in verschillende steden in Thailand geven!


Wat inspireert jou? Wat kan
jij doen om de oceaan te verbeteren? Denk er maar 5 minuten over na. Praat erover met je vrienden. Het hoeft niet groot te zijn, elk klein beetje helpt !!


Bedankt Frank en Vera voor al
le lol en inspiratie tot nu toe. Hopelijk volgt er nog veel meer!

Emiel van der Woerdt vrijwilliger bij CoralGardening
Emiel