Run away for the shark

Ren weg voor de haai op EcoDay

Op 29 maart was er een dag vol met Eco-activiteiten op Koh Tao: EcoDay. We zijn gewend om workshops voor kinderen te geven, maar deze keer is het anders. We ontvingen een groep van 30 kinderen van 4 tot 12 jaar in een keer. Vera speelde verschillende spellen met ze om ze meer te leren over het oceaanleven. Ze leerden over de getijden, hoe de maan het water aantrekt. Daarna moesten ze rennen van het eb tot de hoogwaterlijn en zelfs tot een super hoogtij of nog relevanter volgens de klok waarmee we leven op Koh Tao, de volle maan.

Vera is explaining about the moon and the tide_.
Hoe ziet een koraal er uit en wat is het?

De kinderen leerden dat koraalriffen onderdak en voedselbron bieden voor het leven in zee en daarna speelden ze vissen die moesten vluchten voor een haai en zich snel in het koraalrif moesten verbergen. Ze hebben geleerd wat koraal is en hoe het is om als koraal met hun tentakels proberen plankton te vangen.

Run away for the shark
Wegwezen, de haai komt er aan.
Hide for the shark in the coral reef.
Schuilen voor de haai in het koraal

Ook leerden ze wat een kunstmatig rif nodig heeft. Ze werkten in groepjes samen aan het maken van hun eigen kunstmatige riffen met onze klei van natuurlijke producten. Ze creëerden de mooiste schuilplaatsen voor vissen. Ze genoten enorm van ons kinderprogramma op EcoDay. Een van de kinderen wilde zelfs het recept van ons zelfgemaakte klei.

Creating a house for fishes
Hoe zou jouw huis voor vissen er uit zien?

Tijdens het kinderprogramma volgden de volwassenen verschillende presentaties. Peter vertelde de DMT’s (Dive Masters in Training) over vervuiling. Wat zijn de belangrijkste bronnen van vervuiling, hoe komt het in de oceaan terecht, wat zijn de gevolgen en wat kunnen we eraan doen?

Peter gives a presentationa at EcoDay March 2018
Peter geeft een presentatie op EcoDay.

Leslie had een interessante presentatie over schildpadden. Welke verschillende schildpadden zijn er, hoe zijn ze te herkennen? Bij New Heaven hebben ze een programma voor het ondersteunen van schildpadden. Ze kweken pasgeboren kleine schildpadden op in een veilige omgeving en als ze sterk genoeg zijn worden ze vrijgelaten in de oceaan. Door dit te doen, heeft de schildpad een hogere overlevingskans.

Turtle head start program from New Heaven
Schildpadden zijn individueel te herkennen aan de patronen op hun hoofd.

Wist je trouwens dat je individuele schildpadden kunt herkennen aan hun lijnen op hun gezicht? Zoals je ook afzonderlijke walvishaaien kunt onderscheiden. Ze hebben een monitoringprogramma opgezet om de schildpadden rond Koh Tao te onderzoeken. Als je een schildpad ziet, maak er dan een goede foto van het hoofd, indien mogelijk van beide kanten. Bekijk Koh Tao Turtles voor meer informatie over schildpadden en voor het opsturen van je foto’s.

Frank vertelde over het belang van koraalriffen, de noodzaak om actie te ondernemen en kunstmatige riffen te creëren.

‘s Middags gaan er verschillende teams de stranden schoonmaken, duikers en snorkelaars gaan eropuit om de riffen schoon te maken en wij nemen een team duikers mee naar de CoralGarden, om weer een bloem onder water te zetten. Het gaat soepel en enorm snel vanwege het geweldige samenspel tussen de duikers!

Transport of artificial reef on EcoDay March 2018
De bloem wordt vervoerd op een saleng (motor met zijspan) van onze werkplaats naar het strand.
Rehearsel on the beach to build the artificial reef on EcoDay March 2018
Repetitie op het strand, voordat het kunstmatige rif in de zee wordt geplaatst.
Trots op het resultaat en het vlotte teamwerk
Trots op het resultaat en het vlotte teamwerk
Happy faces after deploying the artifical reef.
iedereen kwam terug met een grote glimlach op het gezicht.

 

CoralGardening volunteer team building the artificial reef on EcoDay March 2018
Het team dat de bloem in een record tijd onder water zette.

Roctopus bedankt voor het organiseren van deze EcoDay, Siam Scuba Dive Center voor het aanbieden van de boot om de bloem in het water te plaatsen. Bedankt Tiago voor het uitgekiende recept voor het maken van de klei, en alle andere vrijwilligers die deze dag hebben geholpen.

Hier is de video van de EcoDay, gemaakt door Lee Jellyman. Abonneer je op ons YouTube kanaal om als eerste onze nieuwste video’s te zien.

 

Foto’s met logo zijn gemaakt door Michael S. South.