Droom komt uit: de handen staan onder water!

Droom wordt werkelijkheid

THAI WAI – Droom wordt werkelijkheid – Wat een fantastische dag!

29 juli 2018 EcoDay: Een boot vol duikers en materiaal is onderweg naar Hin Wong Bay om de handen te plaatsen…

Handen die de afgelopen maanden daarvoor zijn uitgedacht en gelast door onder andere Vera, Willem, Emiel en Frank.

Willem last een vinger van de hand
Willem last een vinger van de hand

Ze hebben de vorm van de Thaise “Wai”. De Wai is het Thaise gebaar en ook ons gebaar om de gemeenschap van Koh Tao te begroeten en te bedanken voor het maken van een positieve impact op hun eiland. (foto of afbeelding van dit gebaar?)

Een paar dagen daarvoor zijn ze op het strand voor duikcentrum Sairee Cottage op het droge gedoopt. Dit zorgde voor aandacht en belangstelling van vele vrijwilligers die wel een ‘handje’ wilden helpen bij het plaatsen onderwater een paar dagen later.

CoralGardening team met Thai Wai handen.
CoralGardening team met Thai Wai handen.

 

Ook ecoduikers in spé hebben de handen getest en goed bevonden.
Ook ecoduikers in spé hebben de handen getest en goed bevonden.

Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met Vera en Frank en hoorde van hun droom om een CoralGarden te realiseren die zowel bedoeld is als nieuw rif om meer leven in zee te creëren, maar ook een leuke plaats is voor duikers om mooi onderwaterleven te zien. Als duiker en vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw vervend Jacques Cousteau docu’s kijkend (eerst nog in zwart-wit!), was mijn interesse om ook iets aan de stichting CoralGardening bij te dragen direct gewekt.
De afgelopen jaren heb ik vanuit Nederland de CoralGarden zien groeien. Inmiddels was het mogelijk geweest om door mooie donaties 8 bloemen onder water te plaatsen. Het pronkstuk, de Wai-handen, werd op 29 juli geplaatst, en ik kon daar bij aanwezig zijn! De dag was naast feestelijk ook nogal een logistieke uitdaging. De handen zijn immers ruim 3 meter groot, er staat soms stroming, harde wind en daarmee flinke golfslag en staal en zeewater zijn vijanden, zoals Willem zegt.

Hoe moeten de handen in elkaar gezet worden?
Hoe moeten de handen in elkaar gezet worden?

Maar goed nadenkwerk vooraf en geleerd van de eerdere plaatsing van de bloemen maakte dat de handpalmen en de tien vingers losse onderdelen waren die later onder water makkelijk in elkaar gezet konden worden. Een simpel modulair systeem wat we zeker mee gaan nemen naar toekomstige projecten in misschien wel andere landen..? Om de handen rechtop te laten staan worden de handpalmen geplaatst op stalen platforms. Deze moeten geballast worden en dus gaan er ook circa 30 zakken met stenen mee. Deze platforms en de handen zijn van staal en gaan dus roesten door het zeewater. Dit proces wordt vertraagd door een elektrisch stroompje wat er door heen geleid wordt vanaf de kant. Dit stroompje wordt opgewekt door een zonnepaneel wat eerder op de kant is geplaatst en waar vandaan circa 200 meter kabel onder water naar de handen loopt.

 

Nu moeten we alleen nog maar met al het materiaal vanaf de werkplaats naar het strand, en vanaf het strand te waden naar kleine longtails waar alles, inclusief de circa 25 vrijwilligers op gaat om naar de grote boot gebracht te worden die ons naar Hin Wong Bay vaart. Big Blue en Mojo Divers stellen hun boten beschikbaar voor deze speciale missie. Wij zijn ze daar heel dankbaar voor uiteraard!

De handpalm wordt neerzet op de fundatie.
De handpalm wordt neerzet op de fundatie.

Eenmaal in Hin Wong Bay aangekomen werd alles vanaf de boot naar de plek van plaatsing onder water met hefballonnen gebracht door een team van duikers. Vervolgens werd alles afgezonken en de handen in elkaar gezet en de platforms werden geballast.

Een vinger wordt op de handpalm gemonteerd.
Een vinger wordt op de handpalm gemonteerd.
De eerste swim-through door de Thai Wai handen.
De eerste swim-through door de Thai Wai handen.

Ik vond het een fantastische belevenis om dit enorm belangrijke werk voor de natuur en het koraal in het bijzonder echt life te mogen meemaken. Er zullen nog vele van dit soort kunstriffen geplaatst moeten worden om het koraal weer enigszins te herstellen. Maar gelijktijdig zie ik hoeveel mensen zich vrijwillig inzetten voor deze goede zaak en als vrijwilliger bereid zijn zich hiervoor dagen en soms weken voor vrij te maken. Dat is enorm bemoedigend en voor Vera en Frank naast een enorme hulp ook een enorme aanmoediging om met dit goede werk door te gaan.

Het EcoDay-team dat meegedaan heeft aan de reefcleanup en de constructie van de Thai Wai handen
Het EcoDay-team dat meegedaan heeft aan de reef-cleanup en de constructie van de Thai Wai handen

We hopen dus nog op de inzet van vele vrijwilligers maar ook op vele donaties om dit werk nog vele jaren op verschillende plekken te kunnen voortzetten!

Doneer voor materialen via CoralGardening.org.
Zorg dat Vera en Frank hun werk voort kunnen zetten via Patreon.com/frankvera

Foto’s: Carla August, Lee Jellyman en Frank van Klaveren