Geslaagd!

We zijn geslaagd

Na acht jaar ons Divemaster certificaat op zak te hebben, besloten we om dan toch eindelijk onze opleiding tot duik instructeur te gaan volgen. Marcel van IDC Sairee Cottage Diving staat bekend als een goede course director, die alle tijd en aandacht aan zijn studenten geeft die nodig is. Na een goed gesprek met hem, besluiten we om bij Marcel de PADI IDC cursus te doen.

De groep bestaat uit 10 studenten, dit klinkt als een grote groep maar door de manier waarop Marcel lesgeeft en zijn team van PADI Staff Instructeurs kregen we alle persoonlijke aandacht die nodig was en meer. Wat ook super leuk was, is dat we een internationaal gezelschap van Duits, Deens, Zuid Afrikaans, Nederlands, Thais en Chinees hadden. Marcel gooit zijn ziel en zaligheid in de training. We worden klaargestoomd om de PADI examens te overleven en Marcel laat sprekende voorbeelden zien waarom het zo belangrijk is om je aan de veiligheidsvoorschriften te houden en om zo een zo goed mogelijke instructeurs te worden. De hoeveelheid theorie is best pittig, vaak zit er wel een groep tot 10 uur ‘s avonds te blokken. Dankzij de onuitputtelijke inzet van de assistenten Josef, May en Maddy maken we ons de stof meester.

Onze internationale IDC groep, vlnr: Stine, Tom, Frank, Luke, Sean, Casey, Banson. En op de voorgrond George en Vera.
Onze internationale IDC groep, vlnr: Stine, Tom, Frank, Luke, Sean, Casey, Banson. En op de voorgrond George en Vera. Alleen Tobias ontbreekt op de foto.

Wij, als studenten, zijn niet altijd even makkelijk en Marcel’s goede uitleg wordt bij wijze van geintje, meer dan eens verkeerd uitgelegd. Tot grote hilariteit van de andere studenten. Tijdens het droog oefenen van vaardigheden op het strand is zo’n moment en gaat het helemaal mis.

IDC oefeningen op het strand.
IDC oefeningen op het strand.

George dient een bewusteloze duiker te spelen en Marcel doet voor welke stappen je moet doorlopen om de duiker naar boven te brengen. Alleen George is minder bewusteloos dan hij zou moeten zijn en voor Marcel het weet, ligt hij op zijn rug op het strand met George boven op hem. Tijdens de cursus voelde het nooit dat wij “studenten” waren en Marcel de “leraar”, het was meer als een groep vrienden, die samen een leuke tijd hadden, grappen maakte en intussen nieuwe dingen leerden.

Marcel met de niet zo bewusteloze duiker George
Marcel met de niet zo bewusteloze duiker George

Onder water is het veel oefenen. Telkens krijgt een van ons de rol als instructeur en moet les geven aan “onhandige studenten”. De studenten krijgen elk een opdracht om een oefening niet goed te doen. Zoals het niet in staat zijn om je masker te klaren, geen bubbels blazen als je je ademautomaat niet in je mond hebt etc. De duikinstructeur moet het probleem snel herkennen en het zien op te lossen. Het gaat een keer bijna echt fout. Ik ben de student die moet doen alsof ik geen lucht meer heb en dan gaan buddy-breathen bij mijn buddy. Zo gezegd zo gedaan. Maar bij het pakken van de alternatieve luchtvoorziening van mijn buddy, schiet ongemerkt het mondstuk half los. Zonder dat ik het in de gaten heb, stop ik het mondstuk in mijn mond en blaas hard uit. Als ik inadem, krijg ik een grote slok water in mijn mond. Ik denk nog “Kennelijk heb ik niet goed uitgeademd.” Dus blaas ik nog een keer mijn ademautomaat leeg en adem weer in, met hetzelfde resultaat. “Hoe kan dat nu? Ik zou toch graag wel lucht willen hebben.” Gelukkig reageert Tobias, die op dat moment de rol van instructeur heeft, zeer snel en adequaat en stopt een werkende ademautomaat in mijn mond. Tobias, wat mij betreft ben je nu al geslaagd!

Strand oefening: "Hoe breng je een bewusteloze duiker naar boven?"
Strand oefening: “Hoe breng je een bewusteloze duiker naar boven?”

Het examen refereert weer aan oude school fobieën. Het is 2 dagen peentjes zweten. Ruim 70 man/vrouw in een lokaal om de theorie examens te doen. Je kan het angstzweet ruiken. De PADI examinatoren doen hun best om je gerust te stellen, maar dat werkt niet echt. Ik ben erg opgelucht als ik het eind oordeel hoor en dat ik voor de theorie geslaagd ben, uiteindelijk met vlag en wimpel. Via een “loterij” krijgen we te horen, welke oefeningen we moeten gaan doen voor het praktisch examen. Helaas krijg ik een oefening waar veel dingen fout kunnen gaan en waarbij je de oefening helemaal op nieuw moet laten doen. Een extra uitdaging. ‘s Middag mogen we onze vaardigheden in het zwembad vertonen. De volgende dag mogen we ‘s ochtends onze presentatie vaardigheden in het klaslokaal vertonen en daarna gaan we de zee in voor de laatste loodjes (af te werpen). Wat zijn we blij als we allemaal geslaagd zijn!

Vera samen met Neil en haar diploma.
Vera samen met Neil en haar diploma.
Neil reikt het diploma uit aan Frank
Neil reikt het diploma uit aan Frank

 

Nu kunnen we nog niet duikende vrijwilligers voor CoralGardening zelf opleiden. En de al wat ervarenere duikers naar een nieuw niveau helpen. Iedereen is welkom! Wil je zelf ook een PADI Instructeur (IDC) worden, neem contact met Marcel op.

Geslaagd!
Geslaagd!

Marcel en team, enorm bedankt voor de leuke inspirerende lessen en bedankt voor jullie eindeloos geduld met ons. We hebben het ondanks het harde studeren het erg naar ons zin gehad.

Enorm bedankt!

Frank en Vera