Het zegenen van de Domus Hippocampi door middel van poeder gooien.

Coral Day: Een dag in het teken van koraal.

Op Bangka Island wordt één keer per jaar Coral Day georganiseerd. Een groot feest voor jong en oud, maar met name jong. Voor de jonge kinderen zijn er spelletjes, muziek en dans. Voor de oudere kinderen (18 tot 100+) is er het neer zetten van een groot kunstmatig rif onderwater. Dit wordt een hele uitdaging!

Met het festival, georganiseerd door Suara Pulau, wordt er stil gestaan bij het feit hoe belangrijk koraal is. Elk jaar wordt er een stuk nieuw kunstmatig rif geplaatst. Het nieuwe rif, de Domus Hippocampi, is ontworpen door Teguh Ostenrik, een beroemde Indonesische kunstenaar. Het is gebouwd door Yayasan Terumbu Rupa (YTR) met hulp van vele sponsoren. Toen wij op Bangka Island aankwamen was de Domus al klaar en stond prominent op land. Een paar dagen voor Coral Day is er een team van YTR gekomen, om de voorbereidingen te doen om de Domus op Coral Day af te zinken.

Het Coral Day 2018 team in de Domus Hippocampi.
Het Coral Day 2018 team in de Domus Hippocampi.

Het team van YTR bestaat uit vrijwilligers die al dan niet ervaring hebben met het plaatsen van kunstmatige riffen. Er wordt van tevoren een plan gemaakt hoe we te werk gaan. Aangezien wij ook ervaring en inbreng hebben, is het overleg in drie talen: Indonesisch, Engels en gebaren taal. Het is grappig om te merken dat alle kennis van de verschillende vrijwilligers benut wordt. Uiteindelijk wordt er gekozen voor een belay methode. Belay is de manier om een klimmer aan een touw naar beneden te laten zakken.

Het uitdenken van de belay methode.
Het uitdenken van de belay methode.
Hoe dienen de 3 delen van de Domus geplaatst te worden.
Hoe dienen de 3 delen van de Domus geplaatst te worden.
Overleg in allerlei talen.
Overleg in allerlei talen, met smartphones als het kunstmatig rif.

De Domus bestaat uit 3 delen en is zo’n 23 meter lang. Hij dient onder water met 12 anker blokken vast gebonden te worden. De ankerblokken zijn gemaakt van beton en stenen. Voor de oppervlakken van de blokken hebben wij suggesties gedaan zodat nieuw koraal zich er makkelijk op kan vestigen. De blokken worden voor Coral Day geplaatst, zodat we ervaring opdoen met de belay methode. Dit valt vies tegen: de blokken zijn klein maar zwaar. De eerste blokken gaan ongecontroleerd naar beneden. Gelukkig leren we van onze fouten en met onze geadviseerde aanpassingen gaan de latere blokken wel goed naar beneden.

Rond rolt toch iets makkelijker.
Rond rolt toch iets makkelijker.
De ankerblokken worden naar het water gebracht.
De ankerblokken worden naar het water gebracht.

Op Coral Day zijn er zo’n 200 gasten. De sponsoren zijn aanwezig en ook het hoofd van het district North Minahasa, Vonny Panambunan . Er volgen speaches en een leuke ceremonie waarbij de Domus Hippocampi gezegend wordt. Het zegenen gebeurt met een traditionele dans, het gooien van gekleurd poeder en daarna water. Het levert een vrolijk kleurenspektakel rondom het kunstmatig rif.

Het zegenen van de Domus Hippocampi door middel van poeder gooien.
Het zegenen van de Domus Hippocampi door middel van poeder gooien.
Daarna water aan toevoegen.
Daarna water aan toevoegen.
Schoon wordt je er niet van.
Schoon wordt je er niet van.

Als alle ceremonies achter de rug zijn, wordt het tijd om de eerste van de 3 kunstmatige riffen in het water te plaatsen. De Domus wordt drijvend gemaakt met behulp van jerrycans. Met vereende krachten wordt hij door duikers naar de locatie gesleept. Daar wordt hij langzaam naar benden gelaten. We hebben veel geleerd van het neerlaten van de ankerblokken en de eerste Domus gaat mooi en vakkundig naar beneden. Wij coördineren het gedeelte onder water en begeleiden de structuur op de exacte plaats die we hadden uitgekozen. Als de Domus staat is het tijd om er koraal op de plaatsen. Veran heeft de aanwezigen een crash course koraal transplanteren gegeven en assisteert Teguh bij het bevestigen van het eerste stuk koraal. De andere twee delen van de Domus Hippocampi plaatsen we op de dag erna.

De Domus wordt de zee ingedragen.
De Domus wordt de zee ingedragen.
Frank is klaar om te gaan duiken.
Frank is klaar om te gaan duiken.
Team work, de Domus wordt naar de locatie gebacht.
Team work, de Domus wordt drijvend naar de locatie gebracht.
De Domus Hippocampi van boven.
De Domus Hippocampi van boven.
De Domus Hippocampi van onderen.
De Domus Hippocampi van onderen.
Teguh bevestigd het eerste stuk koraal, onder het toeziend oog van Vera.
Teguh bevestigd het eerste stuk koraal, onder het toeziend oog van Veran.

Het is een mooie dag geweest. We willen iedereen bedanken die er aan heeft meegewerkt om deze dag te realiseren. Maar vooral Ulva Takke van Suara Pulau, voor het organiseren van het event en Mimpi Indah Resort voor het geven van onderdak en het lekkere eten. Ook het hele team van Terumbu Rupa foundation voor het bouwen en samen plaatsen van het kunstmaitg rif. Alle sponsoren en natuurlijk Teguh Ostenrik voor het ontwerpen van de Domus Hippocampi.

De beroemde Indonesische kunstenaar Teguh Ostenrik, die de Domus Hippocampi ontworpen heeft.
De beroemde Indonesische kunstenaar Teguh Ostenrik, die de Domus Hippocampi ontworpen heeft.

Een indruk van Coral Day gemaakt door Virginia Veronica Gerungan