Uit het oog verliezen

“Aziatische rivieren zijn het meest vervuilde rivieren op onze planeet, vooral als het gaat om plastic.” Heb je dit ooit gehoord, of misschien zelfs gezegd? Is dit helemaal de schuld van Aziatische landen die hun afval slecht beheren? Denk hier eens over na: is het realistisch om van Aziatische stortplaatsen en il(legale) recyclingbedrijven te verwachten dat zij ons afval goed verwerken, als we dat zelf niet kunnen? Het is gemakkelijk om de beschuldigende vinger naar andere te wijzen, en het is gemakkelijk om het mis te hebben.

Recycle station
Recycle station

Wanneer ontwikkelde landen (VK, AUS, VS, de EU) hun afval naar Maleisië sturen (nadat China een verbod heeft ingesteld op het accepteren van buitenlands afval), is het dan redelijk of realistisch om te verwachten dat hun afvalverwerkingsindustrieën effectiever zijn dan die van ons? Veel modern ontwikkelde landen dumpen hun afval in veel minder ontwikkelde landen, met een groot risico dat het afval in rivieren en in de oceaan terechtkomt. Vervolgens geven we de schuld voor wereldwijde vervuiling aan deze landen, ook al is het onze eigen afval!

We dienen ons eigen consumptie en gebruik van plastic producten drastisch te verminderen! Het huidige economisch model is volstrekt onhoudbaar. we moeten innovatief en consistent zijn in onze benadering van afvalbeheer, en niet bezig zijn met het onder het tapijt vegen van het probleem!

Burning plastic
Het verbranden van plastic

Veel plastic producten wordt ons opgedrongen, om meer winst te maken, terwijl echt een andere oplossing voor iedereen beter zou zijn. Goedkope plastic onderdelen zijn normaal geworden en deze onderdelen gaan eerder defect. Wanneer een onderdeel van een ander materiaal met een hogere kwaliteit gemaakt zou worden, gaat het veel langer me. Dat betekent dat je minder hoeft te kopen! Minder kopen is niet wat “big business” wil. Kijk eens naar overdadige verpakkingen, in krimpfolie verpakte komkommers, bananen per stuk verpakt in plastic zakken. We kunnen gemakkelijk zonder deze verpakkingen. Wat dacht je van flessenwater? Meestal is het gewoon leiding water dat is gefilterd, miljoenen flessen worden met dit water gevuld en maar 1 keer gebruikt. Elke keer weer een fles die gekocht wordt en meer plastic in onze oceanen. Het is zowel kosteneffectiever als duurzamer om onze eigen waterfilters te gebruiken en onze herbruikbare roestvrij stalen fles steeds weer opnieuw te vullen!

Het is hoog tijd om stappen te ondernemen en verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf, als soort, als naties en als individuen. Het individu, dat is waar de snelste en meest effectieve verandering kan plaatsvinden. Ja jij! Denk aan het gebruik van minder plastic! Denk na over waar je het weggooit als je je het niet meer gebruikt! Wat kunt u hergebruiken of een nieuwe bestemming geven van de kunststoffen die je al hebt en hoe? Hoe kun je de hoeveelheid plastic die je gebruikt drastisch verminderen? Er zijn een groot aantal manieren om dit in het dagelijks leven te doen. Één roestvrij staal rietje of één herbruikbare stoffen tas kunnen voorkomen dat wel honderden items voor eenmalig gebruik gemaakte producten niet gemaakt hoeven te worden. Door de single-use-plastic niet te gebruiken, worden ze ook geen afval. Er zijn zoveel mooie producten beschikbaar van een hogere kwaliteit en duurzaam hergebruik! Denk daar eens over na! … uhhh, denk niet alleen maar: handel!

Roestvrije rietjes

Zie ook: Plastic afval van de wereld wordt gedumpt in Maleisië