Koraal aquarium bij Burgers' Ocean

Burgers’ Ocean

Begin februari heeft het hele team van CoralGardening een kijkje achter de schermen kunnen nemen van een zeer succesvol koraalkweekprogramma: bij Burgers’ Ocean in Arnhem! We kregen een heel uitgebreide rondleiding van Max Janse, conservator van het aquarium sinds de oprichting.
Max was een paar weken geleden in het nieuws, omdat Burgers’ Zoo nog snel voor de Brexit meer dan 300 koralen had verhuisd naar 2 aquaria in Engeland. De koraal koloniën groeien zo goed in Burgers’ Ocean, dat ze gesnoeid worden om elkaar niet in de weg te zitten. Zo zijn ruim 60 Europese aquaria voorzien van in Nederland gekweekt koraal (Trouw 22/1/2019).

Onder de Burgers’ Ocean.

Max nam alle tijd voor en tijdens de rondleiding om onze vragen te beantwoorden, zoals:
Kan CoralGardening koraal ontvangen van Burgers’ Ocean?
Helaas is uitzetten in het wild niet mogelijk. Hij weet namelijk niet de exacte soortnaam en herkomst van de koralen. Om een idee te geven, er bestaan 4500 koraalsoorten binnen 31 families. Hij weet wel welke families hij heeft, de exacte soorten is een stuk lastiger om met zekerheid vast te stellen. Het introduceren van zogenaamde ‘exoten’ of ‘invasieve soorten’ op een plek waar ze niet van nature thuishoren is een mogelijke bedreiging voor natuurlijk voorkomende soorten. In Nederland is de inheemse platte oester door de geïntroduceerde Japanse oester verdreven. Max vertelde dat ze samenwerken met een universiteit om hun koraal te classificeren. Dus wie weet wat er mogelijk is in de toekomst…

Op deze foto van het aquarium van boven is goed te zien hoe mooi de koralen erbij staan. De zwarte vlekken zijn lampen, de witte vlekken de reflectie van het felle licht ervan.

Andere interessante wetenswaardigheden die Max ons vertelde:

De eerste 8 jaar was het kweekprogramma helemaal niet succesvol. Het was een proces van vallen en opstaan, met bijvoorbeeld enorme algengroei en de inzet van grazende vissen. Tot het 10 jaar geleden wel goed ging.

Het kweek laboratorium waar ook nieuw koraal in quarantaine gehouden wordt.

Het zeewater maken ze zelf, met grondwater en zout. Geen zeezout, omdat dat te variabel van samenstelling is.

Het water voor het koraal aquarium is het enige water dat met mineralen wordt verrijkt. Waaronder calcium, zodat de koralen hun kalkskelet kunnen vormen om te groeien.

De ecologische processen in het aquarium zijn niet altijd voorspelbaar. Een tijd terug zaten de ramen vol met kalkachtige rondjes. Max ging te rade bij Naturalis, waar werd vastgesteld dat het foraminifera waren, eencellige eukaryoten. De wetenschapper was wild enthousiast, want het was geen onderzoeker ooit gelukt foraminifera in een aquarium te kweken.

Max legt uit wat er achter de schermen van Burgers’ Ocean allemaal gebeurt.

Burgers’ Ocean is echt de moeite van het bezoeken waard! Ook het haaienbassin met oa een hamerhaai en de tunnel waar adelaarsroggen en stekelroggen boven je hoofd zwemmen zijn indrukwekkend. Helaas was er geen tijd om het nieuwe Mangrove ecosysteem te zien, dus ook ik ga zeker nog een keer terug!

Ingrid

CoralGardening team
Max bedankt