Paralenz in actie

Voor ons werk, het bouwen van kunstmatige riffen, is het belangrijk om goede opnames te hebben van wat we onder water doen. Zodat jullie mee kunnen genieten van het prachtige onder water leven. Tijdens ons werk hebben we altijd onze handen vol met koraal, borstels of ander gereedschap. Je wilt dan ook niet nog eens een grote uitgebreide camera mee nemen. Een compacte makkelijk te bedienen actiecamera is een prima oplossing. Alleen er zijn zo veel actiecamera’s op de markt, dat je gewoon niet weet welke de meest geschikte is voor ons.

Aangezien het bouwen van kunstmatige riffen onze hoofd doelstelling is, wil je achteraf niet te veel tijd aan besteden om de opnames tot een mooie video te verwerken. Zo kwamen we bij Paralenz terecht. Deze actiecamera is ontworpen door en voor duikers. Het belangrijkste wapenfeit van deze camera is dat het de kleuren balans aanpast aan de diepte dat je duikt. Voor de niet zo ervaren duikers, een kleine uitleg: Water absorbeert zonlicht, hierdoor verdwijnen zichtbare kleuren naarmate je dieper onder water gaat. De eerste kleur die verdwijnt is rood, waar door alles in het water steeds “blauwer” lijkt te worden. Fotografen lossen dit op door te flitsen of door hun camera handmatig aan te passen aan de diepte waar ze op dat moment zijn. Op die manier krijg je toch alle kleur in beeld. Ook kan je de foto’s achteraf op de computer bewerken in fotobewerkingsprogramma’s of speciaal daarvoor ontworpen programma’s zoals Picture-Fix.

Het aanpassen van de kleuren van video opnames is weer een stuk ingewikkelder. Paralenz heeft dat heel slim opgelost. Ze hebben een automatische kleurencorrectie ingebouwd in hun actiecamera. De camera meet hoe diep je onder water bent en past daar de opnames op aan. Je hoeft dan achteraf geen kleurencorrectie uit te voeren om een mooie video in elkaar te zetten. Dit scheelt je enorm veel tijd bij het maken van een video met de ruwe opnames. Later hierover meer.

De bediening van de camera gaat anders dan de andere actiecamera’s. Het selecteren van de video- of foto-stand gebeurt met behulp van de selectie ring. Het starten van de opname of maken van de foto gebeurt door de knop boven op de camera. Je dient er aan te wennen, maar na een tijdje heb je door hoe het werkt en is het heel handig. Het ontwerp van de camera is ook heel slim gedaan. Hij is gemaakt in de vorm van een zaklamp en je houdt hem ook op die manier vast. Een stuk makkelijker dan de gemiddelde vierkante actiecamera’s. Je kan hem hierdoor ook een stuk stabieler vasthouden.

Iets wat waarschijnlijk de meeste duikers niet zullen doen, maar wat voor ons werk ideaal is, is de mogelijkheid om de camera in je mouw van je rash guard/wetsuit te steken. Ik laat de poslband om mijn pols zitten, draai de camera om, stop hem in mijn mouw, zodat ik mijn beide handen weer vrij heb. Ik doe wat ik moet doen en zodra ik klaar ben, komt de aap… uh camera, weer uit de mouw en film ik het werk wat ik gedaan heb.

Een van de nadelen van actiecamera’s is natuurlijk dat je niet ziet wat je filmt, dit soort camera’s is meer bedoeld om overzicht opnames te maken. Je krijgt dus veel in beeld te zien. Dat is ook bij de Paralenz. Dit is natuurlijk geweldig als je die walvishaai wilt filmen die voorbij komt. Alleen wij zijn meestal gefocust op kleine stukken koraal of koraalvissen. En daar heeft de Paralenz me positief verrast! Het heeft me verbaasd hoe dicht je op je onderwerp kan komen en dat je dan nog erg mooie opnames hebt.

En dan natuurlijk de meest belangrijkste vraag: “Hoe zijn de videobeelden die je maakt met de camera? Zijn die inderdaad zo mooi als de reclame filmpjes laten zien?” Ik kan alleen maar zeggen: “Ja.” Als niet professionele videograaf heb ik onwijs mooie opnames. Het nadeel is dat ik nu teveel film- en foto opnames heb, wat weer meer tijd kost om te selecteren wat bruikbaar is voor de video.” 😉

Ik ben geen ervaren reviewer van producten, maar bij de meeste reviews komt altijd de vraag: “Beveel je dit product aan?“ Ik zeg: “Ja doen!” De camera levert fantastische beelden zoals je zelf kan zien. Ook is de organisatie achter Paralenz enorm behulpzaam. Zodra je vragen hebt, geven ze heel snel antwoord. Meerdere duikers die mijn opnames zagen, hebben Paralenz op hun shortlist voor een nieuwe camera gezet.

Veel plezier met duiken en filmen.


Meld je aan voor ons YouTube kanaal voor onze laatste nieuwe video’s.