Het plaatsen van een structuur onder water is een hele unieke ervaring.

Ons resultaat: CoralGarden

Het begon een aantal jaren geleden als een droom. Wat nou als we ons leven in Nederland zouden opgeven en ons fulltime op het beschermen en herstellen van koraalriffen zouden storten? Door er met vrienden, familie en mensen met ervaring met een onderneming in het buitenland over te praten, hebben we langzaam maar zeker stappen gezet. Onze droom is vervolgens mooi in beeld gebracht door Zes x Zes.

De artist impression van onze droom

In mei 2016 hebben we daadwerkelijk de grootste stap gezet. We hebben ons huis in Nederland opgezegd en zijn naar Thailand gegaan. Een nieuw project opzetten is niet eenvoudig, er gaan dingen fout of lopen anders dan je verwacht had. Aan de andere kant komen er weer onverwacht dingen op je pad waar je niet van had kunnen dromen, en mensen die je steunen en de droom mee waar willen maken. Kortom een heerlijk leerproces!

Koh Tao vanuit de lucht.

Dankzij vele donateurs, sponsors en vrijwilligers hebben we de CoralGarden kunnen realiseren. De CoralGarden is aangelegd in Hin Wong Bay south, de GPS locatie is: 10°06’04″N – 99°50’59″E

Hin Wong Bay

Het kunstmatig rif is gebouwd in een zandvlakte op de oceaanbodem. Hier is een foto van het gebied voordat de eerste bloem geplant is (foto genomen op 29 november 2016). Er was weinig mariene leven in het gebied. Rondom deze zandvlakte is nog wel gezond koraalrif.

De kale zandvlakte waar de CoralGarden gebouwd gaat worden.

In het totaal hebben we tien bloemen gemaakt, een paar handen en een boom. De bloemen hebben we namen gegeven aan de hand van de toppen die ze hebben. Tussen de bloemen hebben we zogenaamde bottle nurseries geplaatst om een pad te creëren zodat vissen naar de nieuwe leefomgeving kunnen migreren. De bloemen en boom zijn ontworpen om koraal op te laten groeien en voor vissen om te schuilen. De handen zijn juist voor de mensen bedoeld, duikers kunnen hier hun trimvaardigheden oefenen. Hier de kaart van de CoralGarden.

We hebben veel geleerd van het maken van de CoralGarden. In 2015 hebben we een test bloem gemaakt, in zee geplaatst en aangesloten op een Biorock-structuur. Deze bloem doet het goed, maar de omstandigheden in Hin Wong Bay zijn toch wat anders en een aantal bloemen heeft het zwaar te verduren gehad. Hierop hebben we ons ontwerp van de bloemen aangepast, zodat de volgende structuren beter bestand zijn tegen de zwaardere weersinvloeden en het andere bodemleven.
Wil je weten hoe de CoralGarden er uiteindelijk uit ziet?

Zie hier de CoralGarden

Doneer aan CoralGardening voor ons nieuwe project!

Doneer aan CoralGardening om mee te bouwen aan ons nieuw project.

Video van de CoralGarden volgt snel.
Schrijf je snel in op ons YouTube kanaal
en zie de video zodra we hem plaatsen.