The dugong on the beach.

Het leven is ook…

Het leven is ook…. omgaan met onverwachte gebeurtenissen..!

En Indonesië is een land vol onverwachte gebeurtenissen!!

Eind mei vertrokken wij (Frank en Veran) bepakt en bezakt van ons geliefde Koh Tao naar een ander eiland. Een eiland genaamd Bangka. Het ligt in Indonesië, net ten noorden van Noord-Sulawesi. Een klein eiland, vol jungle, met 1500 inwoners in drie kleine dorpen, waar het merendeel aan transport over het water gaat omdat er geen wegen zijn (en dus ook geen auto’s!) en dat is omgeven door prachtige riffen en rotsformaties onder water.

Wat we allemaal al niet mee moeten nemen.
Wat we allemaal al niet mee moeten nemen.

Op het eiland waren we eerder geweest om ons te oriënteren, te praten met de eigenaar van een van de resorts die geïnteresseerd was in het herstel van (delen van) het rif voor ‘zijn’ deur, om gevoel te krijgen bij de omvang van de schade die is aangericht door dynamiet vissen, en wat wij zouden kunnen betekenen voor mogelijk herstel en uiteraard educatie.

Wat we aantroffen gaf ons energie en inspiratie! Een heel mooi project voor CoralGardening om zich mee bezig te houden, mede omdat het mogelijk was lokale mensen op te leiden op het gebied van koraalbehoud en –herstel, en vanwege de kansen die we verder zagen in Indonesië op het gebied van verduurzaming.

Na uitgebreid overleg over visa mogelijkheden en diverse bezoeken aan de Indonesische ambassade in Singapore waren we er klaar voor – 6 maanden Indonesië als vrijwilliger. Ter plekke nog een paar keer visum verlengen, maar dat was allemaal goed geregeld volgens de richtlijnen van de Indonesische overheid.

In de rij om ons Social Visa op te halen.

Na aankomst op Bangka vielen we meteen met onze neus in de boter! Een grote fundraiser met een nationaal wereldberoemd artiest, een diner met de burgemeestersvrouw van een van de grote steden op Noord-Sulawesi, en een clean-up dive waar ook de artiest enthousiast aan mee deed. Wonderful unexpected Indonesia!!

Daarna aan de slag met het project – bouwen, duiken, onderzoeken, tekenen, ontwerpen, voorbereiden, informatie geven, kennis delen met duikers, etc etc. Dat er veel muggen waren en de internet ontvangst niet erg goed was vervelend, maar we waren wel met mooie dingen bezig!!

Vera is drawing the dugong statue
Veran ontwerpt de nieuwe beelden en impressie voor herstel van een gedeelte van het verwoestte gebied.
Veran welding the dugong .
Veran last de dugong in elkaar.

Jullie kunnen je dus onze grote teleurstelling voorstellen toen we in juli te horen kregen dat ons visum aan het einde van die maand zou verlopen. Verdere verlenging was, ondanks de informatie die we eerder hadden ontvangen, niet mogelijk.

Indonesië – land vol onverwachte gebeurtenissen

We hebben er alles aan gedaan om te proberen of we niet toch langer konden blijven, maar –net als in Thailand- de Indonesische overheid heeft de regels voor de inzet van vrijwilligers aangescherpt en was onvermurwbaar. Dus er zat niets anders op dan onze spullen te pakken. De structuur, in de vorm van een Dugon, die we hebben gebouwd hebben we over gedragen om tijdens Coral Day te laten plaatsen door mensen van het resort. Met pijn in ons hart nemen we afscheid van Bangka en Indonesië.

The dugong on the beach.
De dugong op het strand.
The dugong want's to get in the ocean.
De dugong wil het water in.

Inmiddels zijn we weer in Nederland en zijn we, na een verdrietige periode vanwege het overlijden van de moeder van Frank, enkele bezoeken aan een arts ivm een hardnekkige armblessure en diverse bijpraatmomenten met vrienden en familie, toe aan een paar weken rust waarin we eens gaan kijken waar ons volgende project is en welke samenwerkingsverbanden we eventueel kunnen aangaan.

Mocht je ideeën hebben, of connecties die voor ons interessant kunnen zijn, laat het weten!!